Add to Collection
About

About

The origin of the word “community” is the Latin word “Communis” which means common. It is intriguing to note the similarity between etymologies o… Read More
The origin of the word “community” is the Latin word “Communis” which means common. It is intriguing to note the similarity between etymologies of community with the word communication, which derives from a Latin verb “communicare”, which signifies sharing. Therefore communities can be understood as social constructs composed of people sharing common values, beliefs, and traditions. This project aims at facilitating the formation of strong social and cultural ties within the ethnically diverse Nigerian capital. Historically, cities and communities were developed around intersections of travel paths and trade routes, as they provided means for exchanging information and other resources. The community center lies at the intersection of pedestrian paths, breaking the rectilinear pattern of Abuja’s gridded road layout while connecting adjacent city blocks. Two plazas for gatherings, festivals, and temporary markets amplify this intersection, while 361 bronze columns symbolize the ethnic and cultural diversity of Nigeria. The plan of the building takes cues from traditional courtyard houses of the mud-roofed style of the Hausa people and the common household plans found in the savanna. The inner structure is divided by passages forming three program groups connected by an elongated atrium space. The building employes an array of traditional cooling and ventilation strategies used in vernacular architecture of Nigeria. Read Less
Published:
The Monument symbolizing the diversity of the Nigerian ethnicities.
The community plaza at night
Facades
Physical and symbolic connection between The Center and The National Mosque
Exploded view exposing plaza and underground parking
Skylight domes provide natural cool northern light and vegetated roof serves as a recreational greenland while cooling the structure
The community center's amphitheater with concrete overhang that blocks strong African sun.
The Center is cut by pedestrian paths that connect the Abujan community with the plaza.
The skylight cones are designed to block southern and zenith sun



Section through the theater


Passive environmental strategies