Add to Collection
About

About

Cloth House involved the complete refurbishment of a duplex apartment in central London. The design of the project took advantage of the unusual … Read More
Cloth House involved the complete refurbishment of a duplex apartment in central London. The design of the project took advantage of the unusual constraint of the bedrooms being located on the lower entrance level and turned it into an opportunity to open Read Less
Published:
Location: London, UK

Status: Completed 2008

Cloth House involved the complete refurbishment of a duplex apartment in central London. The design of the project took advantage of the unusual constraint of the bedrooms being located on the lower entrance level and turned it into an opportunity to open up the entire space while still complying with building regulations.

The project consists of a series of fabric covered walls that define different programme areas. On the lower level they take the form of large sliding walls that can be closed at night to define private bedrooms, while during the day they are retracted to offer users the full benefit of the available light and space. On the upper level the freestanding cloth walls define and partially enclose the kitchen, hiding it from view of the main living area.

The stair balustrade is used as a central feature in the house and is draped over the existing stairs. It extends through the upper floor to visually connect the two levels. Fabricated from vertical sections of birch ply, the individual rails are deformed over their length to maximise the space that can be occupied on each side at differing heights. The floors are covered with peeled cork.