CIVIC CENTER IN PALENCIA. SPAIN
274
25
1
Add to Collection
About

About

The former Palencia Provincial Prison complex was created at the end of the XIX century, built with brick bearing walls following the “neomudéjar… Read More
The former Palencia Provincial Prison complex was created at the end of the XIX century, built with brick bearing walls following the “neomudéjar” style, and composed mainly of four two-storey wings and some other with one storey. On this building was planned a comprehensive refurbishment to transform the former use and convert it into a center that promotes the social and cultural activity in this part of the town. Our proposal intends to convert the former prison into a meeting place, recovering some of the old spaces, and creating at the same time new structures that make possible the new planned activities. It is a project that respects the existing building, which is given a contemporary, lighter appearance, and where the natural light will play a key role. With this aim the main two-storey wings have been refurbished, emptying their interior and placing a new independent structure to bear the new floors and roofs. Besides, between the main wings have been built new connecting pavilions, which form the new complex perimeter and give it a modern and friendly aspect. Read Less
Published:
Rehabilitation of Former Prison of Palencia as Cultural Civic Center. Spain
1st prize competition
 
Location: Palencia  I  Client: Palencia Municipality / Public Works Ministerial Department
Built area: 5.077 m2  I  Budget: 9.675.038 euros  I  Status: Complete 2011
Photography by FG+ SG Fotografia de Arquitectura
Photography by FG+ SG Fotografia de Arquitectura
Photography by FG+ SG Fotografia de Arquitectura
The former Palencia Provincial Prison complex was created at the end of the XIX century, built with brick bearing walls following the “neomudéjar” style, and composed mainly of four two-storey wings and some other with one storey. On this building was planned a comprehensive refurbishment to transform the former use and convert it into a center that promotes the social and cultural activity in this part of the town.
 
Our proposal intends to convert the former prison into a meeting place, recovering some of the old spaces, and creating at the same time new structures that make possible the new planned activities. It is a project that respects the existing building, which is given a contemporary, lighter appearance, and where the natural light will play a key role.
 
With this aim the main two-storey wings have been refurbished, emptying their interior and placing a new independent structure to bear the new floors and roofs. Besides, between the main wings have been built new connecting pavilions, which form the new complex perimeter and give it a modern and friendly aspect.