Casa Niz
3852
351
31
Add to Collection
About

About

Single Family House
Published:
Niz House
 
 
When there is a significant problem in an architectural project and it is solved, the rest is the least. This is what happened in Niz House which is on a trapezoid shaped terrain with a very short front, a very large width and one sloped face, breaking the orthogonal geometry of most projects of similar size.
While studying the possibilities, it is clear that the intersection of the sloped angle brings a complicated spatial breakdown and that is why a staircase is placed there. This allows the rest of the requirements to take their own place in a natural way.
The straight angle geometry is picked up once again, and first of all, as many other of the houses of this firm cars are placed below the dwelling.
The terrain, with almost a floor length gap from the street, allows an easy excavation for this garage with stairway entrance and service areas. Placing these stairs right where the ground opens brought a spatial generosity for dining and living room, then again the most important daytime site of the house. Whereas climbing the stair, you reach the main access where a bathroom and TV room are, and right next to those, the kitchen and dining-living room facing the garden that has become the main façade of Niz House.
On the top floor, the shortest space is for two small bedrooms and a studio next to the stairway. This subtly leads towards the master bedroom which has walk in closet in a double height unit that shows a tree top. The place, located where the greatest difficulty of the terrain once was, practically becomes the genesis of the ground plan, making it different from any other and unique.
And from the outside, the façade sharply reflects the easiness of interior plan where no tricks or contortions are made. Its transparency shows the exact conjugation of design with client’s and architect’s taste.
 
DATASHEET
 
Location:
Virreyes II, Zapopan, Jalisco, Mexico
 
Date:
Project: 2009
Construction: 2012
 
Author:
Agraz Arquitectos
Ricardo Agraz
 
Collaborators:
Brenda Barrón
Marisol Reynoso
 
Erick Martínez
Jessica Magaña
Gabriel Gómez
Javier Gutiérrez
Javier H. Aguirre
Israel Picos
Gabriela Villarreal
Juan Antonio Jaime
Humberto Dueñas
Blanca Moreno
Fernanda Palma
Miguel Sánchez
Marc Steven Fernández
 
Construction:
Salvador Aguirre
 
Photography:
Mito Covarrubias
 
Site Area: 279.38 m2
Construction Area: 354.89 m2
 
 
Niz House
 
 
When there is a significant problem in an architectural project and it is solved, the rest is the least. This is what happened in Niz House which is on a trapezoid shaped terrain with a very short front, a very large width and one sloped face, breaking the orthogonal geometry of most projects of similar size.
While studying the possibilities, it is clear that the intersection of the sloped angle brings a complicated spatial breakdown and that is why a staircase is placed there. This allows the rest of the requirements to take their own place in a natural way.
The straight angle geometry is picked up once again, and first of all, as many other of the houses of this firm cars are placed below the dwelling.
The terrain, with almost a floor length gap from the street, allows an easy excavation for this garage with stairway entrance and service areas. Placing these stairs right where the ground opens brought a spatial generosity for dining and living room, then again the most important daytime site of the house. Whereas climbing the stair, you reach the main access where a bathroom and TV room are, and right next to those, the kitchen and dining-living room facing the garden that has become the main façade of Niz House.
On the top floor, the shortest space is for two small bedrooms and a studio next to the stairway. This subtly leads towards the master bedroom which has walk in closet in a double height unit that shows a tree top. The place, located where the greatest difficulty of the terrain once was, practically becomes the genesis of the ground plan, making it different from any other and unique.
And from the outside, the façade sharply reflects the easiness of interior plan where no tricks or contortions are made. Its transparency shows the exact conjugation of design with client’s and architect’s taste.
 
DATASHEET
 
Location:
Virreyes II, Zapopan, Jalisco, Mexico
 
Date:
Project: 2009
Construction: 2012
 
Author:
Agraz Arquitectos
Ricardo Agraz
 
Collaborators:
Brenda Barrón
Marisol Reynoso
 
Erick Martínez
Jessica Magaña
Gabriel Gómez
Javier Gutiérrez
Javier H. Aguirre
Israel Picos
Gabriela Villarreal
Juan Antonio Jaime
Humberto Dueñas
Blanca Moreno
Fernanda Palma
Miguel Sánchez
Marc Steven Fernández
 
Construction:
Salvador Aguirre
 
Photography:
Mito Covarrubias
 
Site Area: 279.38 m2
Construction Area: 354.89 m2