2003: CONVERSION OF A MONASTERY INTO A CASINO
406
31
2
Add to Collection
About

About

CONVERSION OF A MONASTERY INTO A CASINO Breda - the Netherlands, June 2003 After a radical refurbishment, the thirteenth-century barracks, house… Read More
CONVERSION OF A MONASTERY INTO A CASINO Breda - the Netherlands, June 2003 After a radical refurbishment, the thirteenth-century barracks, housed in a former convent, now accommodate the Holland Casino. The monumental army barracks with church have been restored to their original state, with the addition of a roof over the courtyard. The interior design by M+R fully exploits the special atmosphere of this listed building. The theme for the design is ‘Present, Past and Future’. The Future is housed in a newly completed basement below the courtyard, where there is also a play area for the young weekend visitors. The central play area in the courtyard, the ‘Hof van Heden’, is the present day garden, designed to look like an Italian piazza. In the monumental rooms surrounding it, the past has been carefully kept in view by placing all the new elements that have been added, separate from the original building. Here M+R has created a walkaround with special lighting that offers an amazing view of the old, beautifully conserved facades. Read Less
Published:
 
CONVERSION OF A MONASTERY INTO A CASINO
Breda - The Netherlands, June 2003
 
After a radical refurbishment, the thirteenth-century barracks, housed in a former convent, now accommodate the Holland Casino. The monumental army barracks with church have been restored to their original state, with the addition of a roof over the courtyard. The interior design by M+R fully exploits the special atmosphere of this listed building. The theme for the design is ‘Present, Past and Future’. The Future is housed in a newly completed basement below the courtyard, where there is also a play area for the young weekend visitors. The central play area in the courtyard, the ‘Hof van Heden’, is the present day garden, designed to look like an Italian piazza. In the monumental rooms surrounding it, the past has been carefully kept in view by placing all the new elements that have been added, separate from the original building. Here M+R has created a walkaround with special lighting that offers an amazing view of the old, beautifully conserved facades.