Bunker Vreeland, Netherlands by UN Studio

  • 234
  • 5
  • 0
  • Teahouse Bunker Vreeland, Netherlands
    A project by UN Studio and Arup- photographs by Antje Paul-Kessel
  • De uniciteit en kleinschaligheid van de opgave én de jongensachtige bravoure van de opdrachtgever boden de architect en de constructeur de ruimte voor een experiment. In de constructie, de huid en het panoramaraam zijn de grenzen van de bouwtechniek opgezocht om het gewenste beeld te bereiken.
    Op het landgoed Groot Kantwijk van bedrijfsvastgoedmakelaar Cor van Zadelhoff in Vreeland staan twee bunkers die in 1936 zijn toegevoegd aan de Hollandse waterlinie. In dit uitgestrekte veenlandschap ontwikkelt Van Zadelhoff een nationaal polocentrum met wedstrijdvelden, oefenterreinen, stallen en kantoren. In 2004 nodigde hij zes architecten uit, waaronder Ben van Berkel, voor het maken van een futuristisch ontwerp van een observatiepost alias theehuis met uitzicht over de polovelden en de polder.