Add to Collection
About

About

Ongoing project for a school in Walkeshwar, Mumbai
Published:
Walkeshwar School
Completed while Studio Manager at Serie Architects Mumbai, 2008-09
This project was designed with the Serie Architects team, based in Mumbai and London. As Studio Manager for the Mumbai studio, my role in the project included 3d modeling, architectural design, space planning and presentation drawings. The project was designed and modeled in Rhino 3d, and exported to AutoCAD for 2d drawings.
Torqued stair core in relation to cliff face (study)
© Serie Architects
A new 25,500 sq.ft. addition to the existing Walkeshwar School in Mumbai is proposed in a tight void sandwiched between a rock cliff and the existing school. This makes design, code compliance, and construction difficult.

In such a tight and constrained site, the main challenge for the project is to draw light into a building that is bounded on 3 sides. The second hurdle for the project is that it cannot rely on the cliff face for structural support. In fact, it cannot touch the cliff face at all.
Cliff face and adjacent building at project site
© Serie Architects
The project achieves this by releasing the basic elements of floors, walls, and staircases from the cliff. The off-setting of the floors from the cliff allows the cliff face to act as a light washer, drawing light into the interior of the building. The glass façade thus becomes crucial for the building, enabling enough light for educational functions to enter the building.
The floor plates do not touch the cliff at all
© Serie Architects
The cliff face draws in light into the torqued stair core
© Serie Architects
The glass facade helps get light into the building
© Serie Architects
The main staircase and atrium of the building rotates and shifts with the contours of the cliff allowing a circulation route that is always in contact with the cliff face at all angles, at every turn. Various study models, renderings and mockups were made to study the interaction of the staircase with the cliff face. The stair becomes a strong counterpoint to the cliff face, as well as the main focal point of the building.
Torqued stair core study
© Serie Architects
Stair study at landing
© Serie Architects
Stair core as seen from roof
© Serie Architects
Stair core as seen from classroom
© Serie Architects
Lighting study at stair core
© Serie Architects
The project was designed and modeled in Rhino, rendered with VRay, and exported to AutoCAD for 2d drawings. Models were made in-house, mostly by hand, except for the stair core, which was 3d printed from a .stl file, and the contours, which were laser cut. Paper models were made using Lamina and Pepakura to unfold ruled surfaces onto paper with maximum accuracy and minimum loss.
Study model of stair core
© Serie Architects
Stair core as light catcher
© Serie Architects
Stair core continually torques across multiple floors
© Serie Architects
 The project is currently under construction, and is expected to be complete in 2013.
Combined plan showing relation of stair to cliff on several floors
© Serie Architects
Section through building
© Serie Architects