Add to Collection
About

About

Baiona Library Competition. 1st prize. Pontevedra, Spain
Published:
Baiona City Council
Competition
Winning entry
 
View inside the equipped wall on the new lecture hall
Vista desde el interior de uno de los muros equipados de la sala de lectura
In this renewal project of a XVIII century building, a few contemporary elements are added to an existing structure that is full of potential. The new elements clarify the original organization of spaces, that was blurred due to many interventions within a long period of time.
 
En esta rehabilitación de un edificio del siglo XVIII, se añaden sólo unos pocos elementos contemporáneos a una estructura existente llena de potencial. Estos nuevos elementos clarifican la organización original de los espacios, que se había diluído a lo largo del tiempo debido a numerosas intervenciones.
1. Accessibility is paramount in the project
La accesibilidad es una de las cuestiones fundamentales del proyecto
2, 3. A new access location gives the old orchard a new meaning
Una nueva localización para el acceso confiere un nuevo sentido al viejo huerto
4. The old loggia is reactivated by means of an exterior lecture area
La antigua loggia se reactiva a través de una nueva zona de lectura exterior
 
Studies of first and floor plans / Estudio de la primera y la senguda planta
Floor plan / Planta baja
First floor with new reading room and equipped wall, where smaller research spaces are implemented.
Planta primera con la nueva sala de lectura y el muro equipado, en donde se localizan pequeños espacios de estudio
The intimate spaces are inspired by "San Jerónimo in his cabinet" by Antonello da Messina, circa 1475.
El espacio equipado se inspira en el cuadro de "San Jerónimo en su gabinete" de Antonello de Messina, circa 1475
Access hall / Hall de acceso
Reading room. A single material,  ochre-dyed wood, clads the space completely, giving it a warm golden atmosphere.

Sala de lectura. Un único material, madera dorada, forra por completo el espacio, confiriéndole una cálida atmósfera dorada
Sustainable materials implementation
Implementación de materiales sostenibles
visit: www.muradoelvira.com                         contact: mail@muradoelvira.com                           follow: facebook