Embedded Media - Boodschap
In mijn laaste project heb ik de opdracht gekregen om de zelfstandigheid van fysiek beperkte mensen te vergroten. De casus, een aantal clienten van Pluryn is fysiek gehandicapt en woont zelfstandig, al dan niet met dagelijkse begeleiding. Om hun zelfstandigheid te vergroten zou de fsyieke beperkingen die zij hebben omzeild moeten worden. Technologie kan hier een belangrijke rol in spelen. Maar welke dagelijkse activiteiten kan je waar, wanneer en hoe ondersteunen met behulp van technologie?
Voor deze casus heb ik in de eerste week al een prototype moeten opleveren en dat is de “Boodschap” geworden De ‘Boodschap’ is een deur om fysiek gehandicapten te ondersteunen bij het toiletbezoek. Een deel van de fysiek beperkten heeft geen gevoel in het onderlichaam, hierdoor hebben zij geen controle over de stoelgang, het is voor hen niet duidelijk wanneer ze bijvoorbeeld beginnen met plassen, en wanneer ze klaar zijn. De ‘Boodschap’ visualiseert, door middel van regen de voortgang van het toiletbezoek. De deur is gemaakt van doorzichtig glas, bij binnenkomst zal dit veranderen in melkwit glas waar niet doorheen gekeken kan worden. De gebruiker wordt daarnaast bij het betreden van de ruimte al geattendeerd op de toevoeging van regen binnen de deur. Er druppelt bij binnenkomst al wat water naar beneden binnen de deur, ook al doet niemand zijn behoefte. Dit zorgt voor een subtiele overgang wanneer de gebruiker met zijn behoefte begint.
Fases bij het toiletbezoek 
We hebben het toiletbezoek opgedeeld in twee fases: Het plassen en het wachten op de begeleider. De eerste fase informeert over de start en het einde van het doen van de behoefte. De tweede fase informeert over de duur van het wachten op de begeleider. De fases simuleren een natuurlijke klimaatverandering waar het begint met een regenbui waar vervolgens het overgaat naar een zonnige dag. De uitspraak “na regen komt zonneschijn” is hier van toepassing.
Fase 1 
Binnen de deur bestaat er de mogelijkheid voor water om van boven naar beneden te stromen. Zodra de gebruiker bijvoorbeeld begint met plassen, begint het water langzaam steeds meer binnen de deur te stromen. De stroming neemt langzaam weer af wanneer de gebruiker klaar is. Tijdens het plassen schijnt een subtiele, blauwe kleur, dit visualiseert een regenachtige dag. De regen kan zowel visueel worden waargenomen als auditief. Tegen de tijd dat de gebruiker helemaal klaar is met plassen, zal de regen ook gestopt zijn. Hierdoor weet de gebruiker wanneer ze klaar zijn met het doen van de behoefte.
Fase 2 (optioneel) 
In sommige gevallen zal de gehandicapte op de begeleider moeten wachten om verder geholpen te worden. De afstand tussen de begeleider en het toilet wordt gemeten. Op basis hiervan zal het product in de vorm van stoom een schatting geven over hoe lang het nog duurt voordat de begeleider klaar staat voor het verlenen van hulp. De stoom neemt geleidelijk af in hoeveel - heid, zodra de stoom compleet verdwenen is staat de begeleider klaar om te helpen. Tijdens deze fase zal er een subtiel achtergrond geluid afgespeeld worden van een zomerse dag, is er een licht briesje te horen en vogeltjes die fluiten. Tegelijkertijd verandert het licht van blauw naar rood/oranje. Zodra het gehele proces van het toiletbezoek is afgerond, is de gesimuleerde natuurlijke cyclus binnen de deur rond. De regenachtige dag is overgegaan naar een zonnige dag, het water is verdampt en naar boven opgestegen om in de vorm van regen naar beneden te vallen bij een volgend bezoek.
De meting 
Via de toiletpot wordt gemeten hoe ver de gebruiker is met het doen van de behoefte. Om betrouwbare resultaten te genereren wordt er op meerdere manieren tegelijkertijd een meting uitgevoerd. De gemiddelde tijdsduur wordt op basis van alle toiletbezoeken berekend. Daarnaast wordt bij elk toiletbezoek via de toiletbril de cliënt twee keer gewogen. Direct voor de behoefte, en nadat de behoefte gedaan is. Ook dit zorgt voor een gemiddeld gewichtsver - lies wat gebruikt kan worden in het berekenen van de duur van de behoefte. Tevens wordt op basis van geluid bepaald of een cliënt klaar is of nog niet. Tot slot kan de activiteit in de buik, en dan met name de blaas- en darminhoud gecontroleerd worden vanuit de toiletpot. Ook dit zorgt voor een goede inschatting van de tijdsduur van het toiletbezoek. Al deze componenten samen zorgen voor een relatief accuraat meetsysteem, welke door verloop van tijd alleen maar beter wordt.
Boodschap
Published:

Owner

Boodschap

Published: