• Add to Collection
  • About

    About

    Reševanje nekaterih ergonomskih problemov v kuhinji, Projekt 2011
    Published:
Cilj: Uporabiti obstoječo konfiguracijo kuhinj in jo nadgraditi tako, da njihove šibkosti spremeni v prednosti.
 
Goal: The use of an existing kitchen configuration and converting its weaknesses to advantages.
 
 
 
Rešuje probleme / finds solutions to problems of
(1) doseganja vrhnjih polic / reaching top shelves
(2) neizkoriščenosti shranjevalnega volumna v podnožju / making use of bottom storeroom
(3) odstranjevanja smeti / taking out litter
(4) serviranja hrane / serving food
(5) nezadostnosti delovne površine / insufficient working surface dimensions
(6) prilagojenosti izgleda kuhinje okusu uporabnika / adjusting appearance of the kitchen to user wants
 
 
 
 
 
 
1 & 2
 
 
 
Problem doseganja in preglednosti vrhnjih polic je rešen tako, da se spodnji del omaric na pritisk (brca) iztegne in služi kot stopnica. Gumiran spodnji rob zagotavlja, da se med uporabo stopnica ne premika.
Ko stopimo z nje, pa se samodejno pospravi, da ne ovira gibanja po kuhinji.
Stopnica služi tudi kot dodaten shranjevalni volumen v podnožju, kjer shranjujemo vse, kar je primerno shranjevati pri tleh. Ob dvigu pokrova stopnice se teleskopsko iztegne ročaj košarice, ki je zataknjen za pokrov. Ročaj na višini 55 cm omogoča dviganje vsebine brez pretiranega sklanjanja.

 
 


3
 
 
 
Omarica s smetmi se odpre na pritisk in pri tem se navzven iztegne predal s košarami. Košare imajo teleskopsko iztegljiv ročaj in kolesca, tako da jih lahko uporabljamo kot voziček pri odnašanju smeti v smetnjak.
  
 
 
 
 
 
4
 
 
 
Košarice s priborom imajo kolesca, s katerimi drsijo po vodilih v omari. tako da jih iz omare izvlečemo. Strukturirane so na tak način, da v njih shranjujemo posodo v smiselnih setih glede na uporabo. Tako imamo npr. košarico s pogrinjkom, košarico za pripravo solate, košarico za peko ipd.
5
 
Za povečanje delovne površine iztegnemo dodaten pult, ki se nahaja tik pod siceršnjim. Ob tem se pomakne naprej in navzgor, v ravnino preostale delovne površine. V primeru, da ga uporabljamo kot rezalno površino, lahko odpadke postrgamo naravnost v smeti levo ali desno od pulta.
 
 
 
 
 
6
 
Izgled kuhinje - lice omaric lahko uporabnik prilagodi lastnemu okusu. Enostavno snemljiv, tanek okvir drži ploskev na mestu. Ploskve z grafiko ponuja podjetje, kupec pa ima možnost za steklo namestiti tudi karkoli drugega (fotografije, plakati ipd.).