• Add to Collection
  • About

    About

    Shranjevalne površine naj pridejo do uporabnika in ne obratno. Projekt 2008
    Published:
Oblikovalski problem: Kuhinjske omare nudijo le malo enostavno dostopnih površin, ostale zahtevajo sklanjanje ali iztegovanje. To v tretjem življenjskem obdobju predstavlja težave in omejuje samostojnost starostnikov. Enake težave se pojavljajo tudi pri gibalno oviranih ljudeh. Kuhinjski prostor je poleg tega pogosto majhen in zahteva varčevanje s prostorom.
 
Design problem: Kitchen cupboards consist of very few easily accessible shelves and therefore require excessive reaching and bending that reduces the independence of elderly and physically disabled people. Moreover, the kitchen space is usually small and requires the user to make good use of it.
 
 
 
Rešitev: Omara, katere shranjevalne površine so izmenično na uporabniku najlaže dosegljivi višini.
 
Omara sega vse do stropa. Vrata se odpirajo na pritisk. Različica, pri kateri se omara odpira z obeh strani, olajša brskanje po policah in je uporabna kot predelilec prostora.
Material in barvo ohišja uporabnik izbere sam. To mu omogoča kombiniranje omare z obstoječim pohištvom.
 
Solution: Shelves that alternately move to the easiest accessible height.
 
The cupboard stretches from the floor to the ceiling. The door uses a push-mechanism to open.
If the cupboard opens at both, the front and the back side, it can be used as a space devider.
The material and colour of the casing are chosen by the user, which enables him to harmonize the cupboard with the existing furniture.

 
 
 
Omaro sestavlja deset polic, ki jih uporabnik ročno vleče navzdol ali potiska navzgor. Ob tem drsijo vzdolž vodil in se po stranicah omare krožno gibljejo v obe smeri. Med seboj so povezane z žično vrvjo, stabilizira
pa jih vpetost na zgornjem in spodnjem koncu. Možna je tudi nadgradnja z elektromotorjem.
 
 
 
Dimenzije posameznega predala so 50 cm x 27 cm x 13 cm. Predali so snemljivi z ogrodja, zaobljeni robovi pa omogočajo lažje čiščenje. Oblika predalov narekuje njihovo vsebino in tako omogoča uravnoteženost sistema, v kolikor ga ne poganja elektromotor.
 
 
 
Predali so označeni, tako da uporabnik takoj opazi tistega, ki ga išče. So prosojni, da je njihova vsebina laže prepoznavna, ter lahki in obenem čvrsti, da jih brez težav skupaj z vsebino vzamemo iz omare.