Kristiina R's profileTurku AMK Media's profile
Lumooja Magazine - Editorial Design
New visual identity and layout
for Lumooja magazine
Scope:
Editorial Design
Style Guidelines
Logo Design
Illustration
Creative Direction and Design:
Kristiina Rissanen

Client: Lumooja
Lumooja is a Finnish cultural and literary magazine based in Turku, Finland.
"Kirjallisuuslehti Lumooja on tuoreen kotimaisen kirjallisuuden äänenkannattaja, joka tarkastelee kirjallisuusmaailman kiinnostavia ilmiöitä ytimestä marginaaliin. Lumoojan kunniatehtävänä on tarjota julkaisukanava aloitteleville lahjakkaille kirjoittajille.

Lumooja ilmestyy neljä kertaa vuodessa Kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry:n julkaisemana. Lehti julkaisee muun muassa artikkeleita, haastatteluita, kirja-arvioita ja kaunokirjallisia tekstejä. Lumoojan lukijakuntaan kuuluvat kaikki, joita kiinnostaa kurkistaa kotimaisen kirjallisuuden kulissien taa."

Sain tehtäväksi suunnitella uuden visuaalisen ilmeen Lumoojalle, kotimaisen kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen lehdelle, joka on ilmestynyt vuodesta 2000. Projektiin sisältyi lehden graafinen ilme ja tekstin asettelu, typografian ja teemavärien soveltaminen sekä tulevissa numeroissa toistuvat teemat ja kuvituskuvat. Uudistuksen mukana myös logo ja visuaalinen identiteetti päivitettiin.

Tuore ilme esiteltiin lehden tuplanumerossa (Nro 1-2 2019), johon toteutin taiton, kansikuvituksen sekä artikkelien kuvitukset. Tuplanumeron teema on Suunta. Numerossa pohditaan nykypäivän suomalaisen kirjallisuuden ja kirjoittamisen kentällä tapahtuvia muutoksia, tulevaisuuden kuvia sekä ajankohtaisten teemojen vaikutusta taiteenaloihin. Kirjallisuuden uusia suuntauksia lähestytään useista eri näkökulmista.
Lumoojan logoon toivottiin jotain täysin erilaista kuin aiemmin. Monesta vaihtoehdosta valikoitui kalligraafinen kirjaisintyyppi. Jälki muistuttaa pensselinvetoa, mikä luo käsintehdyn tunnelman. Ilme henkii sopivasti klassista eleganssia, mutta on samalla viehättävän omaperäinen. Logosta poimittu L-kirjain toimii itsenäisesti symbolina, ja se taipui myös tekstien uudeksi loppumerkiksi.
Kun digitaalinen media ottaa yhä enemmän tilaa, lehti antaa lukijalle jotain käsin kosketeltavaa. Tavoitteenani oli suunnitella ulkoasu, joka luo lehden lukijalle rauhallisen ja nautinnollisen lukuhetken. Pyrin pitämään sommitelman väljänä, mutta mielenkiintoisena. Aukeamat eivät toista samaa kaavaa, vaan asettelussa on variaatiota. Selkeys kuitenkin säilyy yhtenäisellä hierarkialla, teemoilla ja väreillä. Värit rytmittävät lukemista ja visuaaliset elementit antavat luetun tekstin hautua. Valokuvat saivat kehykset ja  tilaa ympärilleen, jotta ne voivat loistaa. Loin kansien tyyliä peilaavat kuvitukset elävöittämään kaunokirjallisuuden osioita. Kierrätin lehden kaksi alkuperäistä kirjasintyyppiä niiden selkeyden ja kauneuden vuoksi, mutta uusien käyttökohteiden, pistekoon, lihavoinnin ja kursivoinnin avulla ne saivat raikkaan ilmeen.
Lumoojan edellisen numeron taitto ja kuvitus oli myös käsialaani, mutta ulkoasun suunnittelu oli uusi haaste. Se vaati ennen kaikkea suunnitelmallisuutta ja organisointikykyä. Gridit, apuviivat, master-sivut, kappale- ja merkkityylit olivat avainasemassa käyttövalmiin mallin luomisessa. Tiedostohallinta ja prosessien automatisointi olivat olennaisia työskentelyprosessin tehostamisessa. Monisivuista layoutia toteuttaessa on tärkeä pitää ulkoasu yhtenäisenä. Kun perusasiat olivat kunnossa, pääsin lisäämään yksityiskohtia, jotka tekevät Lumoojasta erityisen. Loppujen lopuksi lehden on tarkoitus ilahduttaa lukijaa.
Sivujen graafiset elementit saivat koristeellisemman ilmeen, joka sopii kirjallisuuslehden arvokkuudelle. Tekstilajin otsikoivasta merkistä sivun ylälaidalla muokkasin hieman informatiivisemman ja esteettisemmän. Artikkelien yhteydessä istuvat kuvitukset tulevat olemaan toistuva elementti tulevissa numeroissa, teeman mukaisesti väritettyinä. Ne ovat ylimääräinen yksityiskohta ja makupala lukijalle.
" A simple way of defining editorial design is as visual journalism... An editorial publication can entertain, inform, instruct, communicate, educate, or be a combination of these things... The design of editorial matter serves different functions, such as giving expression and personality to the content, attracting and retaining readers, and structuring the material clearly... it acts as a cultural vivid snapshot of the era in which it is produced."
(Caldwell, C. & Zappaterra, Y. 2014. sivu 8, 10)
Lähteet:
Caldwell, C. & Zappaterra, Y. 2014. Editorial Design: Digital and Print, Laurence King Publishing
Paananen, P. 2015. InDesign CC – julkaisun tekeminen, Docendo Oy
Paananen, P. 2017. Photoshop – Creative Cloud -kuvankäsittely, Docendo Oy
Korkeila, S. 2015. Illustrator CC – vektorigrafiikka, Petteri Paananen, Docendo Oy
Lumooja Magazine - Editorial Design
6
81
0
Published:
Kristiina R's profileTurku AMK Media's profile
Multiple Owners
Kristiina R

Lumooja Magazine - Editorial Design

New identity, editorial design and illustration for Lumooja magazine

6
81
0
Published: