Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Düzenli olarak fırçalanmayan dişlerde yemek kalıntıları nedeni ile oluşan bakteriler zaman içerisinde dişlerin çürümesine neden olarak sert diş dokularında erimeye neden olabilir. Dişlerin sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyetinin artması ve diğer nedenlere bağlı olarak ağrı oluşması diş çürümelerinin belirtilerinden biridir.
Genellikle diş muayenesi sırasında fark edilen diş çürüklerine zamanında müdahale edilmediğinde çürük diş köküne kadar yayılır ve dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Çürümeye başlayan dişe bir an önce müdahale edilerek diş kayıplarının yanı sıra dayanılmaz ağrıların meydana gelmesi de önlenir.
Çürük bölgenin tedavisinde geç kalınmış ve çürük diş köküne kadar ilerlemiş ise öncelikle kanal tedavisi yöntemi ile çürük alan ve ağrıya neden olan sinirler temizlenerek diş dolgusu tedavi işlemi gerçekleştirilir.
Dolgu tedavisi çürük dişlerin yanı sıra çatlamış ya da kırılmış dişlere de uygulanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı aşınmış ya da kırılmış dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile dişlerin eski ve sağlıklı görünümünü kazanması sağlanmaktadır.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Altın, porselen, kompozit reçine ve amalgam şeklinde çeşitleri bulunan dolgu tedavisi kişinin diş yapısına ve isteğine bağlı olarak uygulanmaktadır. Altın ve porselen dolgunun yanı sıra en sık kullanılan dolgu çeşidi amalgam ve kompozit reçinedir.
Dolguları korumak için ise öncelikle dişte meydana gelen çürük bölge temizlenerek ortadan kaldırılır. Çürük nedeni ile etkilenen bölge tamamen temizlendikten sonra tercih edilen dolgu temizlenen bölgeye uygulanır.
Dolgu uygulamasının ardından özel bir alet ile dolgu doldurulur. Daha sonra cilalanan dolgu, diş hekimi tarafından incelenerek keskin olan bölge tıraşlanır. Genellikle 5 yıl garantili olan dolguların ömrü 3 ile 10 yıl arasında değişmektedir.
dolgu-tedavisi
Published:

dolgu-tedavisi

Published:

Creative Fields