Kiállás Tatsuo Suzuki mellett

Számos cikk jelent meg arról a nemzetközi online sajtóban, hogy miután a Fujifilm a legújabb kameráját Tatsuo Suzuki streetfotóssal promózta, amikor a fotós munkamódszerét kikezdték a nézők, a Fuji törölte a kérdéses videót, nem állt ki fotósa mellett, sőt felmerült, hogy törölheti X Photographer programjából.

E mellett a skandallum mellett nem tudunk némán elmenni. Anélkül, hogy kiadnánk valódi indulatainkat az üggyel kapcsolatban, mint kollektíva, mint egyedi művészek és mint magánemberek kiállunk a kiváló művész, Tatsuo Suzuki mellett.

Nem mondjuk azt, hogy gerinctelen, szemellenzős, pénzhajhász, csicska Fuji. Azt mondjuk, hogy önáltatás. Önáltatás a fotóművészeket azért meghurcolni, lejáratni, művészetüket leköpni, mert lefényképezik az utca emberét. Önáltatás akkor és abban a világban, ahol minden sarkon CCTV-k figyelnek minket, minden oldal adatot gyűjt és továbbít rólunk, amit megnyitunk, követnek minket GPS applikációk, jelentenek rólunk közösségi média felületek.

Nem vitatjuk, hogy fotózni, utcafotózni, akár Suzuki (Gilden, stb, sorolhatnánk), munkamódszerével fotózni ne lenne offenzív vagy legalább provokatív tett. Nem mondjuk, hogy az utca embere ne kérhetné, hogy törölje a fotós a képet, ha az a kép alanyának nem tetszik. De azt nem látni, hogy amit ezek a művészek létrehoznak, az érték, az kordokumentáció, az a jelenünkre és a jövőnkre reflexió, a jövőből nézve pedig a múltunk értelmezéséhez, feldolgozásához elengedhetetlen szükséglet, az óriási hiba.

A Fujifilm hibázott. A mindenkori streetfotózásba rúgott bele egy óriásit. Teret, alkalmat, beszédtémát adott olyanoknak, akik képtelenek komplexen gondolkodni a témáról. 
Elszomorít minket, hogy a videót és Suzukit bírálók között mennyi a fotós. Nem is tudunk rájuk, nekik mit mondani. Elhatárolódunk tőlük.

Képzeljük el a múltat úgy, hogy minden képet visszamenőleg törlünk minden újságból, minden családi albumból, minden múzeumból, amin olyan emberek szerepelnek, akik nem adták beleegyezésüket a kép elkészüléséhez. Nézzünk rá lelki szemeinkkel a múzeumok falán egyszerre kikopó vásznakra. A múlt képek nélkül nem létezik, ahogy a jövő sem.

Értjük, hogy nem mindenki gondolja azt, hogy a streetfotózás úgy, ahogy van betiltandó, csak a fent említett fotósok "túlságosan agresszív" fellépése aggályos. Azt szeretnénk kérdezni, hogy mennyiben érte trauma ezeket az embereket, amikor kettőt oldalra kellett lépjenek az utcán? Hány embernek nyilvános a felháborodók közül az Instája?

Szavakat nem találunk arra, hogy valami elferdített politikai korrektség alapján ezen fotósok munkamódszerét, a stílust, amit képviselnek, a múlt valamilyen elavult torzszülött szörnyetegének címkézi még a szaksajtó is! Összekeverve a rosszindulatú, ferdehajlamú pszichopaták ördögi bűneit a vizuális kultúránkat megalapozó fotósok tevékenységével.

Budapest, 2020. február 7.
BPSPC

All photographs are copyrighted to their respected owner, Tatsuo Suzuki 
Kiállás Tatsuo Suzuki mellett
42
691
2
Published:

Kiállás Tatsuo Suzuki mellett

42
691
2
Published:

Creative Fields