Női test súrolófényben | Glamour fotózás.
Számos szakirodalomban szerepel, mégis több értelmezése van a szakmában. Talán különböző korok más tartalommal ruházzák fel a fogalmat. A glamour fotográfia – a portré mellett – a fotográfia magasiskolája. A technikai tudás, a fény szakszerű alkalmazása, a fotográfus és a modell közti kommunikáció a siker kulcsa
A felvétel lehet értékítélet nélküli puszta leképezés, dokumentáció, a modell mint objektum. Lehet értékelés jellegű, melynek segítségével az ember és a test szépségéről, erotikus kisugárzásáról szeretnénk üzenni, mint misztikus „isteni” alkotásról. A véletlenszerűen, spontán módon készített, riport jellegű fotó nem éri el azt a kifinomult, átgondolt hatást, amelyik oly jellegzetes az aktfotóra. Az glamour fotó egy többnyire átgondolt és megrendezett (műtermi) felvétel, amely türelmet és időt igényel.
Elite boudoir | Az akt fotózás művészete
Az aktot, ami az emberi testről készül napjainkban leginkább fotósorozatokon jeleníttetik meg, míg régebbi korokban a fényképezőgép hiányában festményeken ábrázolták. Azt viszont elmondhatjuk, hogy minden korban más-más tartalommal ruházták fel. A fotós képes a kép alkotásakor érzékelni a modell lelkének minden rezdülését és pillanatnyi lelkivilágát. Az akt fotózás művészeti kategória. Lényege az emberi test szépségének ábrázolása. A fény-árnyék hatás érvényesül.
Világítási elvünk legyen a „kevesebb mindig a több”, vagyis koncentráció a lényegre. Ez érvényes a lágy világításra ugyanúgy, mint a fényfoltokkal látványossá tett felvételekre. A stúdióban elég egy-két fényforrás és egy-két derítőlap vagy néger használata. A vertikum egy főfény, egy kontraszt csökkentő, és bonyolultabb világításoknál esetén egy-két a háttér és kontúrfény. A felvételek hangsúlya legyen az érzékiségen, a kifinomult forma-fény-kontúr-környezet visszaadásán. Az érzékiség mind a glamour, mind az akt esetén fontos. Ugyanakkor kerüljük a közönséges és kínos fotókat! Koncentráljunk a forma, a mozdulat és a világítás harmóniájára, amely a test szépségét (akt), vagy a vonzó nőt (glamour) kiemeli. Viszonylag egyszerű eszközökkel lehet a fotóstúdióban vagy bármely lakásban romantikus vagy erotikus felvételeket készíteni.
Jewels of the Sea
0
8
0
Published:
user's avatar
Blendemanus .

Jewels of the Sea

0
8
0
Published: