Inge de Boer's profile

Project Seringa, VidaRica

PROJECT SERINGA
We hebben met VidaRica meegedaan aan de wedstrijd 'Ondernemen en Biodiversiteit' van Agentschap NL. Onderstaande tekst was onze inzending waarmee we een aanmoedigingsprijs hebben gewonnen: 

“At first, I thought I was fighting to save rubber trees, then I thoughtI was fighting to save the Amazon rainforest. Now I realize I am fighting forhumanity”.
Chico Mendes (1944 – 1988), Brazilian rubber tapper and environmentalist
M. Dekker, S. Raven, I. deBoer & S. Fernandez

HetAmazone-regenwoud – bron van biodiversiteit

Het is nog vroeg in de ochtend, devogels en brulapen beginnen met hun kakofonie van geluiden. Het dorp ontwaakt.De boeren vertrekken vanouds naar hun land, jagers gaan het bos in, de vissersvaren uit voor de dag. Tegenwoordig hoor je echter in de verte de kettingzagenvan de loggers, zie je de rookpluimen waar de veeboeren het bos platbranden.Het voelt niet goed, maar de roep om economische ontwikkeling is sterk enzolang je honger hebt is het laatste waar je aan denkt wel de vlinders enorchideeën in het bos, de biodiversiteit.

Biodiversiteit dient echter behoudente worden, daar zijn de geleerden het wel over eens. Een groot deel van ’swerelds biodiversiteit komt voor in de Amazone. Maar door menselijk toedoenneemt het areaal van de Amazone steeds verder af, en daarmee de biodiversiteit.In augustus van dit jaar is er bijvoorbeeld in het Braziliaanse deel van deAmazone 265 km 2 regenwoud verloren gegaan. Het bos wijkt voor anderlandgebruik, landgebruik waar de bewoners een tijdelijk economisch voordeel uithalen. De balans tussen people, planet en profit is ver te zoeken.

Watwillen wij doen – het project Seringa
Biodiversiteit is dus belangrijk. Maarbehoud van biodiversiteit lukt niet door een hek met verbodsbord om een gebiedheen te plaatsen. Behoud moet uitgaan van ontwikkeling. De manier waaropwij hieraan een bijdrage willen leveren is door natuurbehoud commercieel te maken, zondercollectebus maar op basis van trendy producten. Natuurbehoud financiert zichzelfmet haar grondstoffen.
In het Amazonegebied komt derubberboom van nature voor en de latex hieruit is de grondstof voor rubber.Latex is een hernieuwbare bron die duurzaam kan worden getapt, zonder schade teberokkenen aan de boom. De ruwe grondstof levert echter weinig op, je kunt erniet van leven. In Brazilië is een proces ontwikkeld dat meer inkomstenbij de lokale gemeenschappen terecht laat komen: de ruwe latex wordt (doormeerdere gemeenschappen verenigd in coöperaties) verzameld van de wilderubberbomen[1],wordt op katoen aangebracht, en uiteindelijk gerookt. Het resultaat is eenmateriaal dat lokaal bekend staat als plantaardig leer. Wij noemen het Amazoneleer.Dit halffabricaat levert het tienvoudige op in vergelijking met de ruwe latex.Het is ook een goede basis voor verdere verwerking in high-end producten waarinhet dierlijk leer kan vervangen. Door de productie van dit halffabricaatgenereren de gemeenschappen een beter inkomen waardoor bos gewoon bos kanblijven. Maar dit werkt alleen als het materiaal afgezet kan worden, er zicheen markt voor ontwikkelt!
Dit is waar Seringa aanhaakt: hetcreëren van deze markt. We doen dit door in samenwerking met een modeontwerper van hetAmazoneleer een modieuze lijn van high-end handtassen te laten maken (handtas,aktetas, etc). De tassen gaan wij als fair fashion in de markt zetten. Naast depopulaire biologische en fair trade kleding is er namelijk slechts weinigaanbod van fair handtassen, alleen een klein aanbod op basis van gerecycledematerialen. Hier ligt een duidelijk groeipotentieel. Fair trade meets hautecouture. Op deze manier vormt het materiaal een bron van inkomsten voor degemeenschappen in de Amazone. Hierdoor loont het om het bos te behouden en ergoed voor te zorgen. Ter informatie, één van de coöperaties vertegenwoordigt 30lokale gemeenschappen in de Boca do Acre-regio van het BraziliaanseAmazonegebied! Impact op de lokale biodiversiteit is er dus zeker.
We beginnen met de import van hetAmazoneleer voor verwerking tot eindproduct in Nederland. Maar in een laterstadium gaan we nog verder. Door middel van investeringen in de kennis en kundevan de lokale gemeenschappen (ambacht, kwaliteitsmanagement, export), laten wijuiteindelijk ook de productie zoveel mogelijk lokaal uitvoeren en nemen alleennog eindproducten af. De hele waardeketen komt op die manier terecht bij delokale gemeenschappen. En die gemeenschappen hebben daarmee een nog beterereden om goed voor het bos te zorgen. In al zijn diversiteit.
 
Hoedraagt het prijzengeld hieraan bij – de voorziene besteding
Om de tassen van Amazoneleer inNederland aan te bieden zal een aantal stappen gezet moeten worden. Hetprijzengeld zal dit niet geheel kunnen dekken, maar zal wel dienen alskatalysator. De financiering zal het project over een kritische drempelhelpen. Het prijzengeld wordt op volgorde van prioriteit besteed aan:
1.       Samenwerkingzoeken met een Braziliaans handelsagentschap dat namens Seringa lokaal decontacten onderhoudt met de verschillende coöperaties, en alle nodige takenuitvoert (kwaliteitsmanagement) om een duurzame export naar Nederland op tezetten en te onderhouden. Eerste import Amazoneleer.
2.       Designand construct van een eerste lijn high-end tassen samen met ontwerpers vanDutch Design in Development. In deze stap, inclusief marktonderzoek, wordtAmazoneleer omgezet in haute couture.
3.       Invullinggeven aan het verhaal achter het product, het imago, de meerwaarde voor deklant. Door het inzetten van sociale media, guerilla marketing en freepublicity bekendheid genereren. Opzetten van distributiekanalen in Nederland.In deze stap wordt de markt in Nederland op- en uitgebouwd, de basis voorcommercie.
4.       Hetproductieproces in de hele keten (van boom tot tas) blijven verbeteren, hetverkrijgen van een duurzaamheidscertificaat (Fair fashion, Fair trade, Eko). Indeze stap worden alle mogelijkheden onderzocht en uitgebouwd om maximaalrekening te houden met biodiversiteit en milieu.
5.       Hetbeschikbaar stellen van middelen, opleiding, naaimachines, begeleiding enandere benodigdheden om zo het productieproces te laten uitvoeren door delokale gemeenschappen. De kroon op het project.
Eeneerste blik op de economische haalbaarheid – de winstprognose
Aangezien de bovenstaande investeringenniet volledig door het prijzengeld kunnen worden gedekt, zal de winst uit deeerste jaren volledig aangewend worden om het project kostendekkend uit tevoeren. In onderstaande tabel is dit nader uitgewerkt. Hierbij dient welopgemerkt te worden dat de onderneming part time opgebouwd wordt. Er is dussprake van een ‘slow-development model’.

Hevea brasiliensis
Project Seringa, VidaRica
Published:

Project Seringa, VidaRica

Collage van ideeën voor de verwerking van amazoneleer.

Published:

Creative Fields