Alleeninkt
Branding
​​​​​​​
Wat
Webshop in cartridges, toners en aanverwanten.

Hoe

Concept ontwikkeld gericht op retentie en groei marktaandeel, om zodoende minder afhankelijk te worden van AdWords.

Wie
Voor alle kantoren en huishoudens met een printer.

Waar
Op het wereldwijde web

Waarom
Geen onderscheidende identiteit ten opzichte van de concurrentie.

Wanneer
Te midden van een verzadigde (vechters)markt.


-


Samenvatting verhaal

Inkt bestellen gaat vooralsnog gepaard met veel frustraties: een printer die niet werkt, gebrekkige kennis en de
gevoelsmatige hoge kosten. In een markt waar het niet gebruikelijk is een merk te bouwen, hebben wij een concept ontwikkeld waarbij dit wel het geval is: inkt bestellen wordt een feestje!
Wat ooit begon als een studentenbedrijf, is uitgegroeid tot een van de grootste spelers binnen de cartridgemarkt. Ondanks de groei van de afgelopen jaren is het zaak om de volgende stap naar volwassenheid te zetten. Voor Alleeninkt.nl betekent dat minder afhankelijk worden van Adwords en de focus leggen op retentie en de aftersales. ‘Normaal gesproken’ positioneren we organisaties op het snijvlak van vraag en aanbod. Het strategisch kader bij Alleeninkt.nl is dit keer compleet anders opgebouwd: het vertrekpunt voor deze  positionering richt zich op problemen en frustraties. Want door deze problemen inzichtelijk te maken, kun je Alleeninkt.nl als beste oplossing positioneren: de best helpende en leukste webshop in verbruiksartikelen. 
“Aanvankelijk wilden we vooral iets meer halen uit onze aftersales, nadat mensen hun bestelling hebben geplaatst. Iets verrassends doen, meer onderscheid maken. Dat is uiteindelijk een volledige rebranding geworden. We kwamen er al snel achter dat het een niet zonder het ander ging.”
Diensten 
Strategiebepaling - positionering - propositie ontwikkeling - contentstrategie - visuele identiteit - schrijfwijzer en merkverhaal - copywriting - beeldtaal (portretfotografie) - huisstijlontwikkeling

Credits 
Rick Meinen (fotografie) / C4Real (3D cartridge)


-Communicatiestrategie
De communicatiestrategie is gebaseerd op twee pijlers: problemen en de tegentrend. Deze zijn 
doorvertaald in de visuele en verbale identiteit.

De tegentrend is in dit geval het neerzetten van een uitgesproken en onderscheidend merk in een wereld van anonieme, 'veilige' webshops. Daarbij is een bewust afwijkende benadering gekozen door (met een vrolijke knipoog) te focussen op problemen rondom printen.


'Krachtig optimisme': rond, vriendelijk en even lekker anders
Bij de best helpende en leukste webshop in verbruiksartikelen hoort een vriendelijke uitstraling. Hierbij vinden we duidelijke taal belangrijk.  

Daarom is er gekozen voor een stevige en duidelijke letter. Als er een persoonlijke noot aan toegevoegd wordt dan gebeurd dit met een eigenzinnig handgeschreven lettertype.


Inhakers, aanbiedingen, problemen en taken
Er is invulling gegeven aan de communicatiestrategie door middel van vier elementen: inhakers, aanbiedingen, 
problemen en taken.  

Zo wordt er ingehaakt op 'actuele of belangrijke gebeurtenissen', bij problemen wordt er ingespeeld op herkenbare problemen bij het gebruik van  verbruiksartikelen. Bij taken wordt er ingespeeld op taken waarbij verbruiksartikelen kunnen 'helpen'. Op deze manier wordt er ingespeeld op de belevingswereld van de doelgroep en kan Alleeninkt laten zien dat zij de best helpende en leukste webshop zijn in verbruiksartikelen.


Mascotte Jochem
Alleeninkt heeft ook echt een gezicht gekregen. Door mascotte Jochem toe te voegen
aan communicatie-uitingen, geven we Alleeninkt meer identiteit en persoonlijkheid mee. 

Kleurrijke fotografie
Alle portretten hebben een vriendelijke kleurrijke en vrolijke uitstraling, want bij de best helpende en leukste webshop in verbruiksartikelen hoort een optimistische uitstraling. 
Doorvertalingen in de praktijk
Om printen nog leuker en gemakkelijker te maken krijgt elke klant bij de bestelling een brochure mee met handige tips die veel voorkomende frustraties en gebrekkige kennis wegnemen. 

Daarnaast is de verzenddoos na verzending te gebruiken als handige bewaardoos voor de cartridges. Kan het nóg leuker en makkelijker?
 

Rebranding Alleeninkt.nl - Webshop in inkt en toners
5
259
0
Published: