Daphne Marcuse's profile

Museum expositie en folder

De expositie ‘Positief Beeld’, over de Zaanse industrie in de jaren vijftig en zestig door de ogen van Peter Marcuse, was een eerbetoon aan een belangrijke en opbouwende periode in de geschiedenis van de Zaanstreek maar ook aan de fotograaf over wiens schouder wij meekijken.

Er was een maand de tijd om de expositie voor twaalf wanden van 2,5 meter en één wand van 11 meter te ontwerpen en te realiseren, van beeldselectie tot montage. Om een tijdrovende montage te omzeilen zijn de beeldcomposities van de twaalf wanden in één keer geprint op grote platen forex. Op de zijpanelen werden close-ups geplaatst. Waarbij aan de balkonzijde de aandacht van bezoekers op de begane grond getrokken werd, en aan de ‘binnenkant’ men een persoon op ooghoogte trof. De expositie is destijds opgenomen in het lesprogramma van het museum voor scholen en is wegens succes verlengd.

Disciplines: beeldredactie, beeldbewerking, vormgeving, dtp en productiebegeleiding
In opdracht van: Zaans Museum, Vereniging Zaans Erfgoed, Peter Marcuse
Na de tweede wereldoorlog greep de Zaanse industrie haar kansen. Er was zelfs sprake van een derde gouden periode van de Zaanse industrie. Nieuwe producten waren klant-en-klare soepen, vlug kokende rijst, keukens, parketvloeren, nieuwe linoleumsoorten en talloze andere innovaties.
Het was ook de tijd waarin de avantgarde kunststromingen uit de jaren tussen de wereldoorlogen in toenemende mate de reclame gingen beïnvloeden. Fotografie werd gebruikt voor verkoopcatalogi, documentatie, instructiemateriaal, reclame, public relations, opleiding en onderzoek.

In deze pioniersfase was Peter Marcuse de eerste Zaanse beroepsfotograaf die zich op de industriële- en productfotografie richtte. Zijn beelden tonen een tijd van optimisme en geloof in vooruitgang.
Museum expositie en folder
Published:

Museum expositie en folder

Published: