Sliced Porosity Block, Chengdu
RAFFLES CITY, CHENGDU
ARCHITECTS: STEVEN HOLL ARCHITECTS
LOCATION: CHENGDU, SICHUAN, CHINA
PHOTOS TAKEN: APRIL 8th, 2019
BACKGROUND
Designed by Steven Holl Architects in 2007, the Sliced Porosity Block completed construction 5 years later. Announced in the lead up towards the 2008 Beijing Olympics, a time when all architectural eyeballs were turned towards China.  The sliced porosity block was part of a trio of mega developments conceived by Steven Holl Architects in 3 large Chinese cities: The Linked Hybrid in Beijing, The Horizontal Skyscraper in Shenzhen and this one, the Sliced Porosity Block in Chengdu. Each tries to break the standard typologies, each bring the public interaction to new heights. I visited the project in April 2019, 6 years after its completion to see and document how it has been used and if the public interacts with it.

LOCATION
The project is located in the center of Chengdu, along Tianfu avenue ( the large north south axis that links the old center with a new area in the south. 
 Chengdu’s city structure is quite comparable with Beijings. As in, the city is flat, and has a few concentric ringways that structure the city. The sliced porosity block is at a node conneting both Tianfu avenue with a concentric ring. Addtionally it is well connected by subway. The project draws large crowds and is enjoyable busy during the daytime and at night.

CITY FABRIC
As with many Chinese developments, there is a large amount of area. In this particular case, 5 towers housing offices, hotel, housing and a large retail mall, were brought into a rather atypical composition.
Instead of placing the towers in a regular grid adjacent to a gigantic mall, the towers were instead placed along the perimeter to keep open the center for public usage. The towers are sliced and cut to open to the surrounding. Instead of a rather enclosed inner space, the elevated platform acutally feels part of the city. That space feels open and bright, yet intimate and safe because it is lift off the ground by housing the mall underneath.
It was very pleasant to spend an afternoon at this project and observe how people use it. 
ELEVATED PUBLIC SPACE
The public space is lifted off the ground because the mall is underneath. But the barrier of ground floor and elevated public space is smoothly solved by a several large staircase and escalators. The journey is accompanied by a wide range of restaurants. The public space spans over different levels each seemingly with their own use. The higher you go, the more intimate it gets. With an interesting place between trees/plants, cascading water and integrated artwork (the light pavillion by Lebbeus Woods and Christoph Kampusch), the visitors smoothly moves through the space. 
CONCLUSION
It was interesting to spend an afternoon at the project, and observe the spaces and geometries. I was fortunate to have a bright blue sky, with this I could see how the public space opens up and use light and shadow to define the space. It’s a standout project in the city (of course due to its geometry and shapes) but also because of its focus on the Chengdu citizens. It is a gathering point from morning to evening.


Photos by Kris Provoost
see more work at www.krisprovoost.com
Sliced Porosity Block, Chengdu
61
429
2
Published:

Sliced Porosity Block, Chengdu

Designed by Steven Holl Architects in 2007, the Sliced Porosity Block completed construction 5 years later. Announced in the lead up towards the Read More
61
429
2
Published: