Projektuppgiften var att skapa ett radhusboende som även skulle vara handikappanpassat. En annan viktig del av arbetet var att utse ett hushåll som skulle bo i radhuset. I mitt arbete valde jag fem studenter.  Det skulle även vara enkelt för olika typer av hushåll att möblera i radhuset så rumsligheterna var därför essentiella för projektet. Problem som uppstod under projektets gång var för mig att jag konstant ändrade mig från en idé till en annan. Jag som normalt arbetar effektivt och snabbt fann det svårt att hinna med alla delar av projektet, inte minst då jag under påskledigheten fick en fraktur i knäskålen vilket ledde till att jag inte kunde arbeta alls. 

Hållbarhet kan uttrycka sig på olika sätt i byggnadsprojekt. Jag har skapat ett modernt naturhus för studenter där möjligheten finns att plantera egen mat i växthuset på övre plan i närhet till terrassen som i sin tur kan användas som mötesplats. Jag har också valt att använda mig av ett sedumtak då det bidrar till en mer naturlig känsla för huset samt kan insekter till viss del leva på taket vilket är bra för ekosystemet. En viktig detalj under bygget är att man brukar en cirkulär ekonomi, inte en linjär, vilket betyder att man återanvänder och återskapar från redan nyttjat material. I min avsiktsförklaring för projektet var de viktigaste punkterna centrerade kring beständighet, sunda hus och hälsa & välbefinnande. Vad är hälsa och vad menas med sunda hus kan man då fråga sig? Jo, med hälsa och välbefinnande tänkte jag direkt på mycket solljus. Det är viktigt för mig att man får in så mycket dagsljus som möjligt vart man än befinner sig i huset. Jag försökte även möblera insidan så att man får in mycket dagsljus när man sitter och arbetar vid skrivbordet i sovrummen till exempel. Det är viktigt att man räknar ut vilka delar av huset de boende kommer befinna sig på längst, varför och sedan rikta ljuset dit för att uppnå bästa resultat vad gäller ljusinsläpp.

En viktig del av projektet var att radhusets undre plan skulle vara handikappanpassat. Under ett tillfälle besökte en man oss för att föreläsa om just arkitektur och handikappanpassning. Han som föreläste var rullstolshandikappad och vi fick alla testa på att åka runt på Chalmers område i rullstol. Vi fick också möjlighet att testa hur det känns ha olika synfel med mera för att vidare förstå hur vi som arkitekter ska arbeta mot en mer jämlik bostad för alla. 

Jag har valt att arbeta med natursten och ask som material. Asken ska hyvlas och placeras i horisontellt läge på lager för att skapa stabilitet, isolerande förmågor och skydda mot utevärlden vad gäller buller. Natursten finns det mycket av i Sverige, inte minst runt Sven Hultins gata där ett berg finns i närhet till radhusets plats. Mitt mål är att materialen ska ha en lång livslängd men samtidigt inte behövas underhållas för ofta. Ask är ett hårt trämaterial som är slitstarkt och vitt med synliga åldersstrimmor. Jag har i mitt val tänkt igenom saker som temperaturen i området, fukten och solljus.

Vidare gjorde jag ett eget experiment där jag besökte platsen olika tider på dygnet och kartlade hur solen sken, hur starkt, temperaturen just då samt från vilket håll och vilken vinkel ljuset riktade sig mot. Detta hjälpte mig välja fönstersättningar, storlek på fönster och form för radhuset.

Omslutenhet kan bestämma hur stängd eller öppen en miljö ser ut. Jag försökte skapa ytor som var öppna i korridorsutrymmen men även nära öppningarna till sovrummen samt köket. Detta eftersom jag själv upplevde det som säkrast och vackrast efter rumslabbsuppgiften. 
Dagsljus är otroligt viktigt för personlig hälsa och välbefinnande vilket var del av min avsiktsförklaring för projektet. Mina fönster är för det mesta långa horisontellt och satta högt uppe. Då solen är lågt placerad i Sverige får vi ganska långt ljusinsläpp, därför valde jag att istället utöka ljusinsläppet till huset genom att förlänga fönstrets storlek horisontellt. En av fönsterna vid entrén är avsmalnad men väldigt lång i profil. Detta för att få in mer dagsljus samt kunna se vem som står bakom dörren ifall någon knackar på utan att man ska behöva öppna dörren eller titta i ett kikhål. Detta bidrar till ökad säkerhet för de boende i radhuset.






Friden
Published:

Friden

My assignment at Chalmers was to create my first terraced house and here are the results.

Published:

Creative Fields