Typology: Educational/ Institutional/ Public 
Area: 14,000 sft / 1300 sqm
Location: Golconda, Hyderabad, Telangana, India 
Year: 2016 
Status: Built
Role: Design of Skylight 

A charity school that had been run by a zakah-funded, not-for-profit educational trust for the last six years finally required a building. The site is located on a hill top, in the unplanned settlement within the walls of the majestic Golconda fort in Hyderabad. 

This school had been functioning out of a large shed with partitions to create classrooms. Due to shared walls with surrounding courtyard houses, a need arose to light the building from the top. Opportunities for ventilation were created in the form of light wells that run through the height of the structure. A series of skylights and voids bring in light and air, and expand the space vertically. 

The skylight rests on top of a perforated north wall, and is a result of paper folding techniques. The skylight is sloped at an angle so that it collects rainwater which is successfully recycled and reused in the school’s science gardens. The bright yellow geometric shaped skylight forms a beautiful contrast with the clear blue sky of Hyderabad. The school has been awarded ‘Iron’ in the A’Design Award & Competition in 2018. The school has been certified ‘Silver’ as a green building by the Indian Green Building Council in 2018.
Plan and Section
Hilltop School
0
10
0
Published:

Hilltop School

0
10
0
Published: