LEARNING CENTRE_UNIVERSITY OF LUXEMBOURG

ENVIRONMENTAL GRAPHICS
Luxembourg Learning Centre / University of Luxembourg


​​​​​​​Context :
video produced by the University of Luxembourg,
6 months before our intervention.
PROJECT CONTEXT : PROMOTIONAL VIDEO PRODUCED BY THE UNIVERSITY OF LUXEMBOURG
"The opening of the Luxembourg Learning Centre will take place in autumn 2018".
© University of Luxembourg - Published on Apr 17, 2018  -  4:09 minutes


Luxembourg Learning Centre_University of Luxembourg / Esch-Belval

project managers : Fonds Belval / University of Luxembourg
architects : Valentiny hvp architects
environmental graphics : Vitale Design

inauguration : September 24th, 2018
/////////////////////////////////////////////
ENVIRONMENTAL GRAPHICS

This multi-media university library, is a showcase of the University of Luxembourg, located in the heart of the City of Sciences, Research and Innovation, in Esch-Belval. 
It opened to the public in September 2018, with 14,000 m2 of floor space, containing more than 1000 workstations and 10 km of shelves. It’s design is conceived in a large volume, architecturally integrated within a restored steel structure, a remnant of the Esch-Belval steel industry.

During our signage study, we analyzed the architectural environment’s visual qualities, and the agency’s Ligne et Couleur’s color study, of textile / furniture choices, and accompanied the library staff in defining their needs.

This architecture, presents an immense interior space, in which one can see all plateaus from wherever one is. It is composed of strong and ubiquitous diagonal repetitions that dialogue with the horizontality of the plateaus, within its orthogonal supporting structures.

Our environmental graphic concept, combines the horizontality of the text / signage, with the movement of the plateaus. We articulated this dynamic with oblique graphic elements, which echo the large transversal epetitions that encompass the entire inner volume.

Like the graphic compositions, technical options were studied, in the respect of architectural intentions, as to the needs of the signage. Pigment dyed concrete glazes reveal the raw texture qualities of the visible concrete. Plexiglass signage placed in spaces are transparent, interfering minimally, and inviting neon signage permits information being visible from afar...

Our minimal signage, with points of signs at a distance, accompanies users with a fluidity, and participate in the quality of this stimulating architectural space.


ENVIRONNEMENT GRAPHIQUE

Cette médiathèque universitaire, vitrine de l’Université du Luxembourg, est implantée à Esch-Belval, au coeur de La Cité des Sciences, de la Recherche et de l’Innovation.

 Elle est ouverte au public, avec 14,000 m2 de surface utile, contient plus de 1000 places de travail et 10 km de rayonnages. Elle est construite dans un grand volume intégré à une structure restaurée en acier, vestige de l'industrie sidérurgique de Esch-Belval.

Durant l'étude signalétique, nous avons analysé la plastique architecturale, respecté l'étude de mobiliers/couleurs de l'agence "lignes et couleurs", et accompagné les bibliothécaires dans la définition de leurs besoins.

Cette architecture, présente un espace intérieure immense, dans laquelle on peut voir les autres plateaux depuis celui où l'on se trouve. Elle est composée de répétitions de diagonales fortes et omniprésentes qui dialoguent avec l'horizontalité des niveaux et des structures portantes orthogonale.

Le concept d'environnement graphique associe l'horizontalité de la lecture de la signalétique aux déplacements sur les plateaux. Cette dynamique est articulée avec des éléments graphiques obliques, qui font écho aux grandes transversales qui traversent l'ensemble du volume intérieur.

Comme les compositions graphiques, les options techniques ont été étudiées autant dans le respect des intentions architecturales que pour répondre aux besoins de la signalétique. Des lasures permettent de révéler les qualités des textures brutes du béton vu, les panneaux sont transparents pour interférer au minimum, et les néons permettent de rendre le point d'information accueillant et visible de loin ...

La signalétique, épurée, avec ses points de repère visibles à distance, accompagne les usagers avec fluidité et participe aux qualités stimulantes de l'espace.


photography : © Vitale Design




LEARNING CENTRE_UNIVERSITY OF LUXEMBOURG
1
68
0
Published:

LEARNING CENTRE_UNIVERSITY OF LUXEMBOURG

1
68
0
Published: