Nieuwbouw De Uitkijck in Baarn
325
9
0
Published:
  • Add to Collection
  • About

    About

    Primair onderwijs
    Published:
In dit centrum voor onderwijs en ontmoeting nemen een basisschool,  een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang plaats. Deze partijen werkten al enige tijd inhoudelijk en organisatorisch samen, waardoor het mogelijk bleek een gebouw te ontwerpen waarin bijzondere ruimten meervoudig gebruikt worden.

Het gebouw is georganiseerd rond een bijeenkomstruimte, met daarin een klein theater, die door alle partijen gebruikt wordt. Zowel binnen als buiten lopen brede trappen, die tevens dienst kunnen doen als tribune, van de begane grond naar de verdieping.

Het gebouw is georganiseerd naar leeftijd. De groepsruimten voor de jongere kinderen liggen op de begane grond, deze groepen hebben alle een eigen overdekte buitenruimte. De groepsruimten voor de oudere kinderen liggen op de verdieping, deze groepen hebben een Frans balkon. Alle ramen lopen tot de vloer, er zijn veel buitendeuren gemaakt en de radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming. Zo is er voor alle leeftijden goed zicht naar buiten en ontstaat de mogelijkheid om bij goed weer de buitenruimte bij de groepsruimte te betrekken.
 
Tijdens een themaweek is het mogelijk om alle deuren tussen de groepsruimten en de bijeenkomstruimte te openen, waardoor het mogelijk is om het hele gebouw als één groot onderwijslandschap te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten leer- en speelplekken in het gebouw: in de groepsruimten is een klassikale opstelling mogelijk of wordt in verschillende hoeken gespeeld of geleerd, tussen de groepsruimten zijn kleinere stilteruimten voor geconcentreerd leren en aan de gang zijn tafels voor groepsoverstijgende
activiteiten en ontmoeting.