ETABLISSEMENT MÉDICO - SOCIAL
DEOC Arquitectos
Les Tines, Nyon

In the forest area of ​​Boiron, surrounded by a residential area and a forest to the south, is the new EMS "Les Tines", a building designed for the well being and comfort of its inhabitants. The architecture of the building, due to its location in the field, offers a modest character and an appropriate scale north of the field. To the south, where gardens and communal spaces develop, the volume presents a bigger scale and a more sculptural character, thus benefiting from natural sunshine and views towards the forest.

The main entrance is located northeast of the parcel, protected by an impressive cantilever that houses and invites users to the heart of the building. Behind the reception area, a triple-height atrium connects public spaces on the first floor with the two floors of care units. This space, in the heart of the building, becomes a meeting point and a social place for people living in Tines and their visitors: a real Village Square. There are gardens and sitting areas where the main stairs to go up to the upper levels, all bathed in an atmosphere illuminated by a glass roof that filters the light through a hanging garden.

From this space in the center of the project, there is an open view to the outdoor spaces and the forest to the south of the plot. The restaurant and cafeteria are transparent spaces that open to the atrium and terraces, allowing for flexible use of space in both summer and winter, creating extensions of the interior space to outside, or even from the atrium to the terraces. Outdoor amenities follow the slopes of the land with stairs and ramps, along vegetable gardens, open-air dining areas and playgrounds.

All rooms are provided with privacy and comfort for the user. The toilets and the furniture are practical, and the living space extends outwards with a window allowing a view framed towards the surrounding landscape. The distribution of each floor of the care units is oriented around the central atrium, while the common areas establish meeting places for all uses of the floor. These spaces are open to vertical circulation as well as to the double height space. 
En el área boscosa de Boiron, rodeado de un área residencial y un frondoso bosque al sur, se encuentra el nuevo EMS “Les Tines”, un edificio diseñado para el bienestar y confort de sus usuarios. La arquitectura del edificio, respondiendo a su particular ubicación, ofrece un carácter modesto y una pequeña escala hacia el norte del terreno. Hacia el sur, en donde se desarrollan los jardines y espacios comunales, el edificio adquiere una escala mayor y escultural. De esta manera se aprovecha la luz natural y las vistas hacia el bosque. 

La entrada principal, ubicada en el noroeste del terreno, se encuentra protegida por un impresionante voladizo que protege e invita a los usuarios hacia el corazón del proyecto. Este se encuentra ubicado después de la recepción y se trata de un atrio de triple altura que conecta los espacios públicos del primer nivel con los dos pisos de habitaciones. Este espacio, en el centro del edificio, se transforma en un punto de encuentro social para los residentes de Les Tines y para sus visitantes. Formando una plaza central. La circulación vertical se mezcla con pequeños jardines y áreas de descanso. Estos gozan de una agradable atmósfera iluminada naturalmente por un cielo de vidrio que filtra la luz solar por medio de una jardín colgante. 

El atrio central posee una conexión visual con los espacios exteriores y el bosque hacia el sur. De la misma manera el restaurante y la cafetería se encuentran delimitados por amplios ventanales que se abren hacia las terrazas exteriores, creando una extensión del espacio exterior hacia el interior. 

Todas las habitaciones están diseñadas para proveer privacidad y confort a sus residentes. Los módulos de baño y todo el mobiliario poseen un diseño funcional y el espacio utilizable se expande hacia una ventana proyectada con vistas al paisaje. Las habitaciones en los pisos superiores se encuentran distribuidas al rededor del atrio principal, así como las áreas comunes, estableciendo espacios de convivencia para los residentes. 
Architectural Competition made in collaboration with: Giussoni Architecture
Architecture Team:  Deoc-a. Roberto De Oliveira Castro (Head of design), Carlos Miguel Enriquez, Marielle Samayoa, Mayra Juárez, Karen Velásquez, Anya Recinos (Senior Architects) Giussoni Architecture. Christian Giussoni (Head of design) Julie Litnhouvong (Head of Design).
Graphics: Deoc-a, Carlos Miguel Enriquez, Marielle Samayoa, Mayra Juárez (Architects)

Etablissement Médico - Social
1
18
0
Published:

Etablissement Médico - Social

In the forest area of ​​Boiron, surrounded by a residential area and a forest to the south, is the new EMS "Les Tines", a building designed for t Read More
1
18
0
Published:

Tools

Creative Fields