Project’s essence addresses three basic needs which rural Nepal faces. Those being underdeveloped infrastructure, inadequate sanitation and scarcity of spaces for public encounters, information dissemination and constituting communal ethos.

A specific triangular form was created accordingly. It demarcates functional zones clearly, and at the same time connects them forming a dynamic structure which generates more collective zones. First one, general collective zone, is central, framed and regulated by thematic functional stretches along its circumference. Idea being that triangle’s archetypical form can become iconic and accentuate building’s specific character. It is our belief that this structure, treated with natural and locally sourced materials, can be easily incorporated into dynamic day to day life of Nepalese villages, identity and ambiance-wise.
Framed by this pure form, all the necessary facilities are incorporated, ranging from rain water collection and its filtration to potable water, latrines and kitchens, to internet access zones and a small library. All those individual systems contribute to a complex, but spatially modest frame of a collective centre.

Special care has been taken to avoid obscure, cold space, but achieve a lively and fluid structure fit for its use. Because of this we believe that an important quality lies in the rugged ground plan, given that light and fresh air find their way to the central zones easily. Additional layer of possible uses comes from carefully formed in-between spaces, acting as dedicated public spaces, each differently themed by its orientation towards a distinct ambience and functional unit. Thus, we have staircase access oriented towards village’s centre acting as an amphitheater and a lobby for central collective space at the same time. These zones are determined by structure’s form and terrain morphology, in a way affirming the ambience as a synthesis of new entity and existing locus intact.

Having all this in mind, outcome is a structure that with every of its facade and nook embraces the user and ensures comfort of both intimate and public spaces. A special contribution to this esthetics and spatial planning is a form which would, almost resembling ancient temples, lie self-sufficiently snugged in unconquered Nepal wilderness.
nepal_community_center competition// 2018
3
68
0
Published:

nepal_community_center competition// 2018

roject’s essence addresses three basic needs which rural Nepal faces. Those being underdeveloped infrastructure, inadequate sanitation and scarci Read More
3
68
0
Published:

Tools

Creative Fields