Odgovor na pitanje: “Što može biti suvenir jednoga grada?” – nije jednostavan, ali ni jednoznačan. Tradicionalno proizveden proizvod autohtonog obrtnika, prilagođen duhu vremena, zasigurno jest jedan od mogućih.

Pop_lun je proizvod dvostruke namjene: funkcionira kao ruksak kojega je raskopčavanjem moguće pretvoriti u prostirku. Izrađen je tradicionalnom ručnom tehnikom šivanja popluna, od prirodne vune obučene u inlet i keper. U funkciji ruksaka, proizvod je približnih dimenzija 45 x 55 x 20 cm, dok kao prostirka zauzima površinu od 88 x 105 cm. Transformacija je jednostavna: otkopčavanjem jednog karabinera i jednog cifa, funkcionalni ruksak s dva “pretinca” postaje pravokutna prostirka. Njegovo sivo lice od kepera naslanja se na travu, a na svjetliji inlet se liježe. Crveni šavovi i crvene gurtne jedini su koloristički detalj, odabrani prema nekoć službenoj boji grada – crvenoj. 

Pop_lun je duhoviti odgovor na potrebe suvremenog stanovnika ili posjetitelja grada – Zagreba i svih onih sredina iz kojih dolaze, a u kojima ljudi običavaju barem nakratko, nakon posla, odmoriti u kakvoj gradskoj oazi. Zagrebačkim ga čini tehnika i vještina gospođe Alenke iz zagrebačke Radionice popluna, jedinstvenog takvog obrta u nas, i zasigurno rijetkog u svijetu.

Winner of the "Piece of Zagreb" Competition 

Photography: Pavel Posavec
Pop_lun
17
221
0
Published: