Kontrola šećera u krvi
Povišen šećer u krvi i kako smanjiti razinu šećera u krvi
Find out what is normal blood sugar level after meal and what are diabetes risk factors
Deviations from the normal blood sugar level after meal indicate that you are at risk of diabetes. Early detection of this disease can help you determine appropriate therapy on time. Correct therapy can prevent many consequences.

Dijabetes je bolest koja godinama može tinjati, a tijelo ne pokazuje simptome koji bi upućivali na to da postoji problem. Kad nema simptoma, čovjek ne kontrolira razinu šećera u krvi godinama i mnogi se neugodno iznenade jer se bolest dijagnosticira tek kad odu liječniku zbog posljedica dijabetesa. Da biste utvrdili da li bolujete od dijabetesa morate odraditi kontrolu razine šećera u krvi. Normalna razina šećera u krvi bi trebala biti ispod 5,6 mmol/l, a dva sata nakon jela ispod 7,8 mmol/l.

Dijagnoza šećerne bolesti se uspostavlja tek nakon 3 loša rezultata mjerenja. Ako nakon jela normalna razina šećera u krvi nije spala ispod 7,8 mmol/l onda se obično dijagnosticira dijabetes.

Zbog svega ovoga praćenje razine šećera u krvi je jako bitan faktor u liječenju šećerne bolesti. Samokontrola šećera u krvi je postupak s kojim bi svi dijabetičari, kao i potencijalni dijabetičari trebali biti upoznati. Redovito praćenje šećera u krvi omogućuje vašem liječniku da odredi pravu terapiju, a time spriječi nastanak hipoglikemije.

Je li razina šećera u krvi uvijek ista?

Razina šećera u krvi često varira tijekom dana. Normalna razina šećera u krvi se mijenja prije i nakon jela. Kada se razina glukoze u krvi vrati ponovo u normalu to znači da lučenje inzulina opada.

Normalna razina šećera u krvi prije i nakon jela može biti vodič za reguliranje doze inzulina i za sadržaj obroka. Praćenjem razine glukoze 2 sata nakon jela govori nam o tome koliko je dobro kontrolirana razina šećera u krvi tijekom dana.

Razina šećera u krvi pred spavanje upozorava na moguće probleme tijekom noći. To isto tako utječe na određivanje posljednjeg obroka i terapije pred spavanje. U određenim slučajevima razina glukoze mora biti kontrolirana mnogo češće nego što je to obično potrebno.

Na primjer, ako koristite neke druge lijekove morate češće provjeravati razinu šećera u krvi jer oni mogu utjecati na razinu šećera. Promjena režima ishrane ili vježbi je razlog za češće testiranje šećera.

Normalna razina šećera u krvi nakon jela i drugi simptomi dijabetesa

Dijabetes često dugo ostaje nedijagnosticiran jer mnogi simptomi se čine bezopasnim. Međutim, pored odstupanja od normalne razine šećera u krvi nakon jela na pojavu dijabetesa ukazuju i sljedeći simptomi:

• Često mokrenje,
• Izražena žeđ,
• Pojačan apetit,
• Zamućen vid,
• Neuobičajen gubitak težine,
• Zamor,
• Suha koža,
• Sporo zarastanje rana,
• Učestale infekcije koje sporo prolaze.

Rano prepoznavanje ovih simptoma omogućuje vam da na vrijeme započnete s odgovarajućom terapijom. Tako možete spriječiti nastanak brojnih komplikacija koje ova bolest može izazvati. Ova je bolest možda i rekorder po broju mogućih komplikacija. 

Oboljeli imaju dva puta veći rizik od preuranjene smrti, povećava rizik za anginu pektoris, šlog, periferna vaskularna oboljenja, srčanu slabost, bolesti bubrega i još mnogo drugih bolesti.

Što je to dijabetes tip 2 i kako ga izliječiti?

Dijabetes tipa 2 ili adultni dijabetes predstavlja poremećaj metabolizma kojeg karakterizira povišena razina glukoze u krvi. Stanice gušterače proizvode i luče dovoljno hormona, no funkcija vezivanja za membranu stanica je oštećena. Ta pojava poznatija je kao inzulinska rezistencija.

Nastanku dijabetesa tipa 2 doprinose sjedalački način života, pretilost, visok krvni tlak, loša prehrana, visoka razina kolesterola i još mnogo toga. Međutim, ono što sve zanima jeste kako se može izliječiti dijabetes tip 2.

Bolest se danas liječi raznim tabletama ili primjenom inzulina. Liječenje lijekovima nije najefikasnije. Oni samo trenutno drže bolest pod kontrolom, a imaju i veliki broj nuspojava.

Ali ukoliko se dijabetes tipa 2 ne liječi može doći do:

- oštećenja mrežnice oka i sljepoće,
- poremećaja funkcije bubrega,
- oštećenja perifernih živaca.

U liječenju dijabetesa tipa 2 važnu ulogu igra prehrana. Kvalitetna prehrana može pomoći pri uspostavljanju normalne razine šećera u krvi. Također, omogućuje vam da regulirate tjelesnu težinu koja je jedan od glavnih krivaca za nastanak ove opake bolesti.

Pravila prehrane i praktični savjeti

Obroci trebaju biti ravnomjerno raspoređeni preko dana tako da konzumirate 3 glavna obroka i 1-3 mala obroka.

Morate smanjiti veličinu porcija kako biste izbjegli dobivanje na tjelesnoj težini. Izbjegavajte ugljikohidrate poput hljeba, tjestenine, riže i krumpira.

Izbjegavajte hranu koja sadrži puno šećera i ugljikohidrata koji se brzo otpuštaju. Isto tako, ne trebate jesti gotova jela.

Ono na što posebno trebate obratiti pažnju jeste povrće. Posebno se preporučuje povrće bogato vlaknima koje je dobro za povišen šećer u krvi. Povrće bogato vlaknima:

• Korijeni (mrkva, cikla, pastnjak)
• Karfiol,
• Brokula,
• Grašak,
• Grah.

Određeno voće sadrži dosta vlakana, ali njega morate jesti u ograničenim količinama jer je bogato šećerom.

Također, možete pohađati seminare i kurseve kako biste se što više podučili o važnosti prehrane i vježbanja. Tako ćete najbolje znati što trebate jesti, a što ne i koje vježbe najbolje odgovaraju dijabetičarima.

No, svakako se morate konsultirati s liječnikom i vršiti redovite pretrage kako biste vidjeli daje li takav način ishrane neke prednosti ili ne.

Kontrola šećera u krvi
0
9
0
Published:

Kontrola šećera u krvi

The most common form of diabetes makes your body resistant to insulin. If this disease is not treated, it can be very dangerous for life. However Read more
0
9
0
Published:

Creative Fields

Copyright Info

Attribution, Non-commercial, Share Alike

Read More