(Beginnende) ondernemers die met een plan rondlopen. Hen helpen. Om hun gedachten concreet te krijgen. Het plan aan te scherpen. Te coachen en te spiegelen. En zo een nieuw bedrijf van scratch af aan opbouwen. Samen. Met elkaar. Er bestaat bijna niets leukers. Niets spannender. Gezamenlijk nadenken over een bijzondere naam. Over de betekenis en relevantie van de nieuwe organisatie. Daar de uiterste consequentie uit trekken. En zo tot een unieke droom, missie en waarden komen. En die vervolgens doortrekken naar strategie, positionering, merkessentie, belofte en pay-off.

En dan bedenken hoe de organisatie eruit zou moeten zien. Hoe zij straks zou moeten communiceren met klanten, medewerkers, toeleveranciers, stakeholders en uiteindelijk met de hele samenleving. Oftewel wat haar look-and-feel en tone-of-voice wordt. En hoe je die kunt vertalen naar een corporate identity, een communicatiestrategie, de site, de keuze en de inrichting van het pand. En een communicatiecampagne.

Maar dan ben je al met de uitwerking bezig. Met de details. Niet onbelangrijk, maar dan zijn de kaders al vastgesteld. De grenzen al getrokken. Weet iedereen wat hem of haar te doen staat. Zo simpel, en tegelijkertijd zo enerverend kan het ontwikkelen van een nieuwe organisatie zijn. 

Hieronder voorbeelden van bedrijven die de afgelopen jaren op deze manier tot stand zijn gekomen. 
Gather

Start-up. Nieuw warenhuis voor de wereldwijde kleinschalige maakindustrie. In co-creatie ontwikkeld.  (2016)

Coaching, strategie, merk- bedrijfs- en gebiedsontwikkeling, architectuur, corporate identity, communicatieplan en communicatie uitingen.

Nieuw internationaal warenhuis voor de kleinschalige maakindustrie. Medio juli 2016 is de eerste pop-up versie van dit warenhuis geopend in de voormalige V&D in het centrum van Haarlem. Uiteindelijk zal de eerste definitieve vestiging van Gather over een kleine drie jaar neerstrijken in de Koepelgevangenis in Haarlem. Daarna volgen warenhuizen in o.a. Berlijn, Londen, New York, San Francisco, Parijs en Milaan.

Project ontwikkeld met Danny van Heusden en Barnice Bartling. Corporate identity: Barry de Bruin, Kim de Groot en Maarten Brandenburg. Architectuur: Mecanoo, Paul Ketelaars.
De eerste schetsen van Mecanoo voor de vestiging van Gather in de Koepelgevangenis in Haarlem.
Slow development. Hieronder de tijdlijn voor de ontwikkeling van het terrein van de Koepelgevangenis in Haarlem volgens het principe van 'slow development'. Snel de opening van Koepel en dan langzaam de gebouwen op het terrein restaureren of nieuwbouw plegen. Het plan is hier atelierwoningen, maakplekken, koopappartementen voor starters, een hotel, en drie opleidingsinstituten te vestigen. Een MBO-school, een nieuw type ambachtsschool en een entrepreneurs-opleiding op HBO- en universitair niveau. 

Schluss

Start-up. Nieuwe organisatie in co-creatie ontwikkeld.  (2016)

Coaching, strategie, naam, merk- en productontwikkeling, corporate identity, communicatieplan en communicatie uitingen.

Schluss is een app die de normen en waarden en waarden op internet verandert. Persoonlijke data van gebruikers teruggeeft aan de rechtmatige eigenaar. Wanneer je via Schluss je persoonlijke gegevens met anderen deelt, kunnen die nooit meer zonder je toestemming worden doorgegeven. Ook kun je straks via Schluss veilig inloggen bij webwinkels, organisaties en bedrijven.

Schluss is in co-creatie ontwikkeld met Marie-José Hoefmans en Bob Hageman. Corporate identity: Evers en de Gier Rotterdam. Illustraties: Maus Bulhorst. Animaties: Luc Parham.
 
Manifesto

Start-up. Nieuwe organisatie in co-creatie ontwikkeld.  (2015)

Coaching, strategie, naam, merk- en productontwikkeling, corporate identity, interieur, communicatieplan en communicatie uitingen.

Nieuwe landelijke franchiseketen van business coaches en accountants. Coöperatie van en voor ondernemers, waar de leden/klanten het voor het zeggen hebben. De naam verwijst naar een door de accountant ondertekend manifest dat elke nieuwe klant krijgt uitgereikt. Daarin belooft de accountant alles in het werk te zullen stellen om de ondernemer en zijn bedrijf te helpen floreren.

Ontwikkeld met Erik Friedeberg. Corporate identity: Ping Pong Design Rotterdam, Barry de Bruin en Scott Savage. Fotografie: Jaap Stahlie en Zan Alderwegen. Films: Sico van der Plas (Kladwerk).


Vele Schatgravers

Start-up. Nieuwe maatschappelijke organisatie in co-creatie ontwikkeld. (2014)

Coaching, strategie, naam, merkontwikkeling, corporate identity en communicatieplan.

Landelijk platform voor mensen die lijden aan Anorexia en Boulimia. Vele schatgravers heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld voor de bestrijding van deze eetstoornissen, Niet de symptomen staan centraal, maar de dieper liggende oorzaak.

Samen met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en therapeuten gaan de mensen die lijden aan deze stoornis op zoek naar hun eigen schat. Hun bijzondere gave. De andere kant van hun stoornis. Want de meeste mensen die lijden aan Anorexia en/of Boulimia zijn niet alleen uiterst sensitief, sterk gericht op anderen, op wat (zij denken dat) anderen van hen verwachten - de reden dat zij deze stoornis ontwikkelen - maar ook zeer getalenteerd. Het kantelen van de aandacht is de kern van deze therapie.

Deze, misschien in eerste instantie wat vreemde naam, komt dus bepaald niet uit de lucht vallen.
My Tomorrows

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.  Money-en-meaning organisatie. (2013)

Coaching, strategie, corporate identity, communicatieplan, interviews en teksten.

Online farma-bedrijf waar patiënten die zijn opgegeven, in samenspraak met hun arts nieuwe, mogelijk levensreddende-, maar nog niet goedgekeurde geneesmiddelen kunnen verkrijgen.

Ontwikkeld met Sjaak Vink en Ronald Brus. Corporate Identity: Ping Pong Design Rotterdam, Barry de Bruin en Miek Walda.


The Storytelling Watch Society

Start-up. Nieuwe organisatie in co-creatie ontwikkeld.  (2014)

Coaching, strategie, naam, merk- en productontwikkeling, corporate identity en communicatieplan.

Horloges die door middel van een teken, tag of tekst verwijzen naar een belangrijke gebeurtenis in het leven van de drager. Op de bijbehorende cassette staat deze gebeurtenis beschreven. Voor de tekens, tags en teksten wordt gebruik gemaakt van een internationale pool van gerenommeerde dichters, schrijvers, grafisch ontwerpers en kunstenaars.

In co-creatie ontwikkeld met Sander en Wouter van der Kloet. Corporate identity: Barbara Hennequin. Fotografie: Sanne Glasbergen en Peter Boudesteijn. Productontwerp: Thijs Smeets.
Flow Sessions

In co-creatie ontwikkelde nieuwe organisatie.   (2013)

Coaching, strategie, corporate identity en communicatieplan.

Eenmanszaak. Trainer, coach en Tai Chi-docent.





Over Rood 

Social business (2012-2013)

Organisatieontwikkeling, strategie, naam, concept, coaching, corporate identity, communicatieplan, programma, uitbouw formule.

Over Rood is een franchise organisatie. Een coöperatie die zich bezig houdt met schuldhulpverlening. Een platform waar kleine ondernemers en Zzp'ers met financiële problemen elkaar helpen. Hun schulden saneren. Hun administratie op orde krijgen. En bovenal weer zin krijgen om de draad weer op  te pakken. Nieuwe plannen te maken. Het anders aan te pakken. Succesvol te worden.

Over Rood werkt met bijzonder software. Een door de coöperatie zelf ontwikkeld administratieprogramma. Dat niet alleen terugblikt op een vorig kwartaal of jaar (wat elk boekhoudprogramma doet), maar ook vooruitblikt. Zodat je ermee kunt plannen. Weet hoe lang je polstok is. Wat je je als ondernemer op een bepaald moment kunt permitteren. 

Ondanks dit belangrijke instrument is de aanpak van Over Rood vooral emotioneel. Ondernemers spiegelen elkaar. Ontdekken waarom ze in de financiële problemen kwamen en hoe ze dat een volgende keer kunnen voorkomen.
 
Ze ontdekken wat hun kracht is. Waar ze in excelleren. En hoe ze hun doelen kunnen verwezenlijken. Op eigen kracht. Door elkaar te helpen.

Over Rood wordt in haar beginperiode gesteund door de Stichting Doen. Verschillende gemeenten hebben interesse getoond voor de aanpak van Over Rood. Willen graag met deze social business samenwerken. 

Ontwikkeld met Peter van Bergen en Gijs van Arken. Corporate identity: Ping Pong Design Rotterdam, Barry de Bruin en Eline Wieriks.
 
 
 
Virus

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf. Money-en-meaning organisatie     (2011)

Strategie, naam, corporate identity en communicatieplan. 

Investeringsmaatschappij voor startende money-en-meaning bedrijven.
I Say:

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.     (2011)

Strategie, naam, corporate identity, verpakkingen, bijsluiters, communicatieplan en communicatie uitingen.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen die helpen tegen allerlei vervelende en vaak gênante kwaaltjes en ongemakken.


Ik ben Ra

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.     (2010)

Coaching, strategie, naam, corporate identity, investeringsplan, brandbook, communicatieplan en communicatie uitingen . 

Duurzame thermische zonnewarmte-installaties voor particulieren, woningbouwcorporaties en bedrijven.


Eliza was here

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.      (2012)

Strategie, naam, corporate identity, communicatieplan, website en communicatiemiddelen. 

Reisorganisatie voor bijzondere reizen.


Basic Life

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.     (2002)

Strategie, naam, corporate identity, schrijven polisvoorwaarden, interieur ontwerp, communicatieplan en communicatiecampagnes.  

Eerste online levensverzekerinfsmaatschappij van Nederland. Dochter van het bedrijf dat destijds Stad Rotterdam en nu ASR heet.


De eerste stap was het schrijven van heldere polisvorrwaarden.
The John D. Eisenfelt Principle

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.    (2001)

Strategie, naam, corporate identity, boek, communicatieplan en communicatie uitingen. 

Consultancy.
Mother It

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.    (2000)

Strategie, naam, corporate identity, T-shirts, interieur, website, communicatieplan en communicatie uitingen. 

Uitzend- en recruteringsbureau voor IT-professionals.
De eerste, of een van de eerste sites in Nederland die gebruik maakten van Flash.
After Eden

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.     (1999)

Strategie, naam, corporate identity, communicatieplan, brochures en communicatiecampagne. 

Lingeriemerk. De introLingeriemerk. De introductiecampagne van dit merk leidde destijds tot veel ophef in de bible-belt. Er werden zelfs kamervragen over gesteld door een evangelische partij. Tegelijk bleek uit dat juist in deze streek de meeste sets verkocht werden. Een jaar na introductie had After Eden 10% marktaandeel. En een jaar later 25%.
Father Business

In co-creatie ontwikkeld nieuw bedrijf.      (2000)

Strategie, naam, corporate identity, T-shirts, interieur, website, communicatieplan en communicatie uitingen. 

Uitzend- en rekruteringsbureau voor commerciële medewerkers. Via de site worden sollicitanten op een speelse manier gevraagd naar hun motieven en intenties. Bij verkeerde antwoorden worden zij doorgestuurd naar andere sites zoals een online psychiater of reisbureau. De site won vele prijzen.
Father Business

In co-creatie ohttps://mir-s3-cdn-cf.behance.net/project_modules/1400/0a84277097113.5628d6c904205.jpgntwikkeld nieuw bedrijf.      (2000)

Strategie, naam, corporate identity, T-shirts, interieur, website, communicatieplan en communicatie uitingen. 

Uitzend- en rekruteringsbureau voor commerciële medewerkers. Via de site worden sollicitanten op een speelse manier gevraagd naar hun motieven en intenties. Bij verkeerde antwoorden worden zij doorgestuurd naar andere sites zoals een online psychiater of reisbureau. De site won vele prijzen.
From scratch
Published:

From scratch

From scratch. Nieuw ontwikkelde bedrijven en organisaties.

Published: