BELEEF EN BEREIK BERNISSE
Recreatieve invaart van de Bernisse is verboden, maar de kansen ervan zijn aanmerkelijk. Toeristisch bezoek aan het gebied neemt toe, samenhangende economische bestedingen worden vergroot. De leefbaarheid van de aanliggende kernen verbetert en het beheer van het recreatiegebied krijgt een impuls.
Redenen genoeg om een haalbaarheidsonderzoek te doen waarin een aantal kernvragen worden beantwoord. Is invaart van de Bernisse met een beperkt maatregelenpakket mogelijk? Zijn effecten op waterkwaliteit, natuur en ecologie beheersbaar? Leidt invaart tot economische meerwaarde?

invaart mogelijk 
Tijdens de hernieuwde aanleg van de Bernisse in de jaren ’70 is een uitvoerig pakket aan technische maatregelen getroffen om recreatieve bevaarbaarheid mogelijk te maken. Zo is de stroomsnelheid beperkt door voldoende diepte en breedte. Is bij de constructie van oevers rekening gehouden met vaarbewegingen. En zijn doorvaarthoogten van bruggen en kunstwerken uitgevoerd met een vrije doorvaarthoogte van 2,50 meter boven waterpeil.

effecten beheersbaar
Het aantal en type vaartuigen zal relatief beperkt zijn. Door de breedtematen van de rivier is zonering voor verschillende gebruikers (zwemmers, vissers, bootjes) eenvoudig. Met een beperkte vaarsnelheid zal de oever-en bodembeschadiging door golfslag nihil zijn. En het seizoen voor pleziervaart (april – oktober) heeft geringe gevolgen voor natuurwaarden, zoals de groeikansen van waterplanten of verstoring van paaiplekken voor vissen.

economische meerwaarde 
Bevordering van watersport leidt in het algemeen tot economische meerwaarde, met name als gevolg van het bestedingspatroon van de waterrecreant. Door de strategische positionering van aan- en afmeerplekken profiteren bestaande horeca- en detailhandelsondernemingen van een toenemend bezoekersaantal.
plaats
Bernisse

opdrachtgever
Gemeente Bernisse, Gemeente Nissewaard

datum
2012 - 2016

product
beleidsvisie, haalbaarheidsonderzoek invaart, (begeleiding) uitvoeringsprogramma

programma
vaarroutes en aanmeerplaatsen, waterrecreatie faciliteiten, bewegwijzering, natuur- en landschapsontwikkeling, (recreatie-)woningen

omvang
circa 420 hectare

samenwerking
diverse recreatieondernemers, Waterschap Hollandse Delta, GZH, RECRON, Top Voorne, Rabobank Voorne-Putten, Staatsbosbeheer
Beleef en Bereik, Bernisse
Published:

Beleef en Bereik, Bernisse

Recreatieve invaart van de Bernisse is verboden, maar de kansen ervan zijn aanmerkelijk. Toeristisch bezoek aan het gebied neemt toe, samenhangen Read More

Published:

Creative Fields