commissioned work: UBU

  • 710
  • 37
  • 0


  • UBU sketches
  • University Library Utrecht
    2001-2004


    Kim Zwarts was invited to create a motif for the glasspanels of the façade of the new University Library of Utrecht, to reduce sunlight penetration and protectthe books. Finally a black and white print of willowtrees was printed in the silkscreen technic on the glass façades. The same motif was used in the concrete and casted to create a bas-relief on the solid parts of the building. They form the closed concrete volumes which mark the book depositories of the building.
    Date:2001-2004. Architect: Wiel Arets.
    Panels:161-363 cm. each. 5.500m2 screenprinted glass. 5.100m2 concrete in bas-relief


  • UBU design east elevation
  • UBU final motif
  • UBU in situ
  • UBU in situ
  • UBU in situ
  • UBU in situ