Uitbreiding - Restauratie Haags Openbaar Vervoer Museum

REMISE
Vogelvlucht en plattegrond remise voor uitbreiding en restauratie.
ENTREEGEBOUW NA UITBREIDING EN RESTAURATIE
De ingang van het museum is geacentueerd door een extern geplaatste doos. Deze is als los element uitgevoerd als een vrijstaande hardstenen schijf met een transparante doos in zink, staal en glas in de detaillering van de uitbreiding aan de Ter Borchstraat.
PLAATSEN HARDSTEEN
De vrijstaande schijf van de entree is een staalconstructie met een kalkzandsteeninvulling en een hardstenen bekleding welke hier geplaast wordt..
ENTREE EN ONTVANGSTBALIE OUD
Voor de verbouwing bestond de entree van het museum uit een onzichtbare loopdeur van remisedeur 12. Hierna kwam men via de historische tramopstelling pas bij de ontvangstbalie.
RENDERING ONTVANGSTZAAL
Met het verplaatsen van de entree kon er ook met een frisse blik naar de ontvangstbalie gekeken worden. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door collega interieurachitect op het bureau, Cassandra Piket.
RENDERING ONTVANGSTZAAL
Vanuit deze eerste zaal met verkoopbalie kan men doorgaan naar de tentoonstellingszalen op de begane grond of via de trap naar de grote zaal op de verdieping voor wisseltentoonstellingen en recepties. Tevens geeft deze ruimte toegang tot de remisehal waar de historische trams zijn uitgestald. 
EXPOSITIE
Op de scheiding tussen de remise en de expositiezalen zijn de zalen met elkaar verbonden wat een doorzicht langs alle zalen geeft. De dichtgezette openingen uit de verbouwing van 1989 zijn door het gebruik van de expositie benadrukt.
EXPOSITIEZALEN
Vanuit de ontvangstruimte zijn de expositiezalen gerangschikt aan een doorlopende gang. Op de grote foto is de nieuwe expositiezaal te zien tijdens de inrichting. De ramen van deze voormalige sanitaire ruimte geven met de matglazen invulling een beduidend mooier beeld dan de oude situatie linksboven.
TRAPPENHUIS
Via het nieuwe trappenhuis gaat men naar de uitbreiding op de verdieping.
TER BORSTRAAT OUD EN GEVELTEKENING
Het niveauverschil tussen de remisehallen en de lagere utilitaire ruimten gaf voldoende ruimte voor een uitbreiding.
UITBREIDING
Op de verdieping kon een uitbreiding gerealiserd worden van 400 vierkante meter.
TER BORCHSTRAAT NIEUW
De uitbreiding aan de Ter Borchstraat.
DETAIL KOZIJN UITBREIDING
Aangezien de remise rijk  gedetailleerd is met natuursteen ornamenten en metselwerkverbanden is hier voor de uitbreiding ook voor gekozen. Dit heeft geresulteerd in een getrapt opgebouwd stalen kozijn van Jansen met daarboven horizontale zinkbanen met dezelfde maatvoering.
OVERHOEKS DETAIL UITBREIDING
Om de daglichtoetreding te behouden is de uitbreiding twee meter vrijgehouden van de beheerderswoning wat een prachtig overhoeks detail van de getrapte gevel geeft.Voor de overgang tussen oud en nieuw is hier dankbaar gebruik gemaakt van de oude gootklossen.
INTERIEUR UITBREIDING
De grote zaal in de uitbreiding is multifunctioneel en biedt mogelijkheid tot vergaderingen, recepties en wisseltentoonstellingen.
GROTE ZAAL IN DE UITBREIDING
TRAP
Met de trap weer terug naar beneden voor de expositie van de trams in de remise.
REMISE VOOR RESTAURATIE
Impressie van het museum voor de restauratie met linksboven toegevoegde galerij, linksonder een werkput en rechts de overvolle tramopstelling en contrastloos schilderwerk.
REMISE TIJDENS RESTAURATIE
Het interieur van de remise is teruggebracht naar de situatie van voor de verbouwing uit 1989. De toegevoegde galerij is verwijderd, de gevelopeningen tussen het museum en de remise zijn dichtgezet en het schilderwerk is contrastrijker uitgevoerd. Omwille van de exploitatie en veiligheid zijn de werkputten dichtgzet, is er vloerverwarming aangelegd in spoor 10,11 en 12 en is er een flexibele transparante wand geplaatst tegen het warmteverlies.
REMISE NA RESTAURATIE
Nu vloeren, wanden, schilderwerk klaar zijn en zelfs het brandwerend glas geplaatst is kan er begonnen worden om de colectie weer naar binnen te rijden.
REMISEHAL NA RESTAURATIE
Even gemakkelijk rijden de vrijwilligers van het museum de sporen 10, 11 en 12 weer leeg voor een receptie feest of optreden.
Rangeerterrein
Waterschade door met name verstopte HWA's veroorzaakte lokaal begroeing en voegwerkschade aan de buiten- en binnengevels. Hiervoor zijn de dakbedekking en de HWA's vernieuwd, wat tevens gelegenheid gaf om deze weer in zink uit te voeren.Aan de gevels en deuren zijn kleine herstel- en voegwerkzaamheden gepleegd. Bij het buitenschilderwerk  is tevens de originele kleurstelling van de spoornummering hersteld. Als laatste hebben de vrijwilligers van het museum het terrein opgeschoond.
 
Uitbreiding - Restauratie Haags Openbaar Vervoer Museum
9
534
0
Published:

Uitbreiding - Restauratie Haags Openbaar Vervoer Museum

Uitbreiding van Haags Openbaar Vervoer Museum en onderhoudswerkzamheden an de remise.
9
534
0
Published:

Tools

Creative Fields