Viriditas is de nieuwe voorjaarstentoonstelling van kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder.  De expo gaat over kracht, weelderigheid, begeestering, frisheid, en verwijst daarmee naar de ontluikende natuur die vanaf eind maart binnen en buiten de muren van de galerij weer alles groen en vitaal kleurt.
Kunstenaars zoals Nick Ervinck, Stijn Cole, Joke Raes en Jan Fabre tonen werk waarin het streven naar harmonie, naar hoop, naar frisheid letterlijk uit het werk springt. De groene (r)evolutie – gezonder, bewuster, duurzamer, ethischer -  die steeds meer doorbreekt in elk huis, elke tuin, elke woonwijk, wordt door Bart Lens, Ick Reuvis en Linde Hermans omgezet in krachtige kunstwerken.
Het scheppende vermogen van de natuur én de mens wordt door Filip Vervaet, Jonas Vansteenkiste, Louise Mertens, Stephanie Leblon en Stefan Peters vertaalt als een kritisch verlangen naar een betere wereld en naar positiviteit.
In deze tentoonstelling kan/mag werk van Jef Geys niet ontbreken: de pas overleden kunstenaar toonde in 2009 op de Biënnale van Venetië  een onderzoek naar planten die op straat groeien met een expliciete verwijzing naar (on)kruid. Ook Kristof Vrancken toont subtiele plantjes in eenzelfde context.
Ook de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen wordt in de expo gekaderd. De term ‘viriditas’ wordt immers vooral met deze fascinerende, sterke abdis geassocieerd. Niemand heeft de levensbrengende kracht van groen meer beeldend beschreven, als zinnebeeld voor al wat levend jong en fris is, maar misschien nog het meest als metafoor voor geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Viriditas is een woord vol leven. Duik speels en vrolijk mee in dit fris artistieke bloesembad, heradem en voel de groene, hoopvolle energie.
Viriditas 2018
2
66
0
Published:

Viriditas 2018

Kunstgalerij De Mijlpaal 25/03/18 - 25/06/18
2
66
0
Published: