1. De mensen met bruine ogen gedroegen zich superieur.
De mensen met blauwe ogen gedroegen onderdrukt.
Ik zag geen racisme, ogen is geen ras.
Ik denk niet anders over Racisme, dit is kennis die ik al een lange tijd bezit.

2. Ik zou het ook in het algemeen vragen, maar in plaats van stom als een trut weglopen zou ik de moslimse vrouw bedanken. Hier komt zeker racisme bij te pas. De oude trut bedankt de jonge Nederlander wel, maar de net zo behulpzame moslimse vrouw niet.Slavernij bij de VOCHoewel er binnen de context van de Nederlandse geschiedenis meestal aan de WIC wordt gedacht als het om slavernij gaat, werden er in Verenigde Oost-Indische Compagnie-gebieden lange tijd meer slaven gehouden dan in WIC-gebieden: rond 1750 waren er in Nederlandse vestigingen onder VOC-bewind naar schatting 75.500 slaven, tegen 64.000 slaven in gebieden onder WIC-bewind.


3. Slavernij in de kaapkolonie
Tussen 1652 en 1807 werden ruim 60.000 slaven vervoerd naar de Kaapkolonie. De helft van deze slaven was afkomstig uit het hedendaagse Madagascar en een derde deel uit Azië, voornamelijk uit hedendaags India en Indonesië. Veel kleurlingen in Zuid-Afrika stammen af van de slavenbevolking.

Slavernij in Oost-Indië
Tussen 1621 en 1665 vervoerden 131 Nederlandse slavenschepen 38.441 slaven van Pulicat in India naar Batavia. Pulicat was in 1610 door de Nederlanders veroverd op de Portugezen. De Nederlanders kochten de slaven in tijden van rampspoed (droogte, mislukte oogsten, honger, natuurrampen) van hun ouders of namen hen gevangen. De prijs van een slavenkind kon zakken tot slechts 4 gulden als de oogst mislukt was. Was de oogst goed, dan kon de prijs vertienvoudigen. In dat geval vonden de Nederlandse slavenhandelaren dat niet winstgevend genoeg en ronselden Indiërs om op slavenjacht te gaan. De doodsbange jeugd vermeed markten en andere drukke plaatsen waar de kans op kidnapping groot was, en vluchtte zelfs naburige bossen in. In de droogteperiode van 1673-1677 werden er 1839 slaven verscheept van Madura naar Batavia. Jongens en meisjes werden van Thanjavur naar Ceylon, Batavia en Malacca overgebracht. Tussen 1694 en 1696 bedroeg alleen al het aantal slaven vervoerd van Thanjavur naar Ceylon 3859. Veel van de getransporteerde slaven waren katholiek, een gevolg van de evangelisatie ten tijde van de ongeveer honderd jaar Portugese periode voorafgaand aan de Nederlandse bezetting van de Coromandel.
LLB Racisme
Published:

Project Made For

LLB Racisme

Published: