Verba in imaginibus
Verba in imaginibus är ett projekt där mina dikter ges form i bild, eller bilder ges form i ord.

Intryck i bilder ger tankar och tankarna ges ord. Precis som orden, lyriken, skapar tankar som vi omsorgsfullt eller skoningslöst låter bestryka vår inre canvas. 

Allt i en process där känslor, erfarenheter och ärende kan leda oss. Där fria associationer förlöser nya former. Ibland med orden som bild, ibland som en del i bilden. Ibland blir bilden ord, meningar eller hela verk, ibland blir den tystnad eller mjukt blek.

(Verksbeskrivningarnas text är färgsatt väldigt ljust i syfte att låta fokus ligga i att låta bilden tala först.)

Serie L: "L'amour" Akryl på duk.

L'amour bygger på en spooken wordtext med anledning av förintelsens minnesdag 2017. Idag är triangeln en symbol för kärlek, en symbol för ljus och stolthet. En symbol som återtagits från det mörker den förde med sig under nazismens svarta långa natt. En symbol där kärlekens ljus hyllas men samtidigt påminner oss om alla de offer som föll, enbart för att de älskade...

"...En triangel betydde död - betyder glöd..." 
Ur spooken wordtexten: Regnbågar och trianglar.

Serie L: "Le Masque" Akryl och kollage på duk

"Bak masken kinden fuktas..." Verket sprunget, ur det destruktiva mönstret att inte låta tårar och känslor visas utan skylas bakom masker av leenden och framgång. Rädslan för att visa sårbarhet och att i det leva ensam med sin sorg. En mask vi ibland bär självvalt och ibland som tvingad sköld för att ge oss själva andrum för processen.


Verket bygger på dikten: Tårar
Salta tårar torkar kinden, tårar torkar med lidande
                                                       - vad tiden lider

"Syskon" Akryl och kollage på duk.

Sprunget ur minnet av mina syskon som stupat längs vägen, vägen då transitionens alla lösa trådar och vandrandet över smärtans glas krävt sitt offer. Offer för stigmat, skadliga normer, hat och för den kamp samhället envist för för att rätta in människor till konforma slavar istället för fria individer.

"...34 år

En lång tid, en livstid
för vissa - flera
för de som stupade

vackra syskon, som vilar tryggt..." 
Ur spooken wordtexten: 34!

Serie L: "Liberté" Akryl på duk.

Frihet! Allt har ett början och ett slut, ett slut på en resa, en livstid, en kamp, i det fylls den ändlösa evigheten av kapitel. 
En resa som till en början krävde en envis, uthållig hök, vars klor, sylvassa, skyddar, bevakar och värjer verkligheten, når alltid sin återuppståndelse i friheten. Och i den släppa sin skrud och lyfta mot livets sky.


"...som en duva hon stiger mot skyn." 
Ur dikten: Stridshök

Serie L: "Luna" Akryl på duk.

Det här verket bygger på den poetiska metaforen för kärleksobjekt. Det vill säga att den som åtrås kläs i gestalt av månen.  Många poeter, inklusive jag, uttrycker att metaforen används sparsamt. Då det bara finns en måne - att vi även om vi kan älska många genom livet, endbart möter vårt livs kärlek i en.


"Månen når full då nymfens sång ljuder klar i natten..."
Ur dikten: Lockelse
"Sound of scilence" Akryl och papier maché på duk.

Verket är en gestaltning av låten Sound of scilence av Paul Simon.
Processen har valt att låta mörkret och ångesten i texten kläs i det svarta med stänk av blodröda droppar, strukturen är uppbyggd av papier maché bestående av notbladen från låten och det ljuslila ger sken och minne av hoppet som trots allt finns där, men inte alltid i de mörkaste stunder kan höras eller ses.
"Släpp mig fri" Akryl på duk.

Kampen mot sociala stigman skapade av strukturella normer. Kampen mot ångest, mörker. Strävande kamp för rätten att få vandra i ljuset som den en är. Rätten att få leva fritt som sig själv.


"När jag vandrat genom dödsskuggans dal
ler hon mot mig
hon
den vackra varma sol av liv
liv, mitt liv, min tid"
Ur dikten: Vandring
Verba in imaginibus
3
136
0
Published:

Verba in imaginibus

En abstrakt värld, där bild möter ord och ord möter bild.
3
136
0
Published:

Creative Fields