• Add to Collection
  • About

    About

    Afgangsprojekt fra Arkitektskolens Studio of Design 2012. En nyanvendelse af de mange koldkrigsbeskyttelsesrum i Aarhus.
    Published:
I denne opgave har jeg arbejdet med at finde nye anvendelsesmuligher til koldkrigsbeskyttelsesrum i Aarhus.

De fleste større byer i verden er udrystet med beskyttelsesrum fra den kolde krig. Dette er også gældende i Danmark. I Aahus er der 307 beskyttelsesrum der ligger tilgængelige i det offentlige rum. De har ikke haft noget aktiv funktion siden den kolde krigs afslutning i 1989. Der må derfor være et uudnyttet potientiale i disse rumligheder.
Jeg har arbejdet med en indretning, der gør det muligt at anvende koldkrigs-beskyttelsesrummene til hostels, hjemmebiograf og et rekreationsrum ud fra samme grundindretning. Dette er blevet løst som forskellige trin ud fra samme designbearbejdning.
Beskyttelsesrummet indrettet som et rekreationsrum.

Jeg har arbejdet med en sanselig bearbejdning af kunstbelysningen i rummet, som kan være med til at skabe en beroligende oplevelse af rummet. Dette kan være anvendeligt i en rekreationssituation og samtidig tilføre rummet en oplevelseskarakter.
Kunstbelysningen er monteret i ringene, og belyser de rå vægge, og skaber derved et diffust refleksionslys i rummet. Ved at anvende LED bånd i RGB-farver på ringene, vil man kunne skifte farven i belysningen og justere lysets styrke.
LED-belysningen kan også med dens farvespektre tilføre rummet en farvegengivelse, der matcher et døgns naturlige belysning.
Beskyttelsesrummet indrettet som en hjemmebiograf.

Ringene er konstrueret i formspændt limtræ. De er opdelt i tre dele, så de kan komme ind igennem indgangspartiet. I ringenes nederste del er der en vandret overflade, hvor der monteres et gulv. Ovenpå den nederste del af ringene monteres en gennemgående rørkonstruktion. Dette er med til at holde ringene på plads i rummet, så afstanden er den rigtige, og de ikke kan skride i rummet. De gennemgående rørkonstruktioner fungerer desuden som et påhængsredskab, hvorpå man kan montere sengeafdelingen og siddemøbler. Ovenpå rørkonstruktionerne monteres de to sidste dele af ringene, dette fuldender ringene, og der bliver skabt en visuel opdeling af rummet.