• Add to Collection
  • About

    About

    The “NORTH FACE” is a house protected by a climbing wall: wrapped and always wet, where the moss growth on the basatls stones. You will need a “… Read More
    The “NORTH FACE” is a house protected by a climbing wall: wrapped and always wet, where the moss growth on the basatls stones. You will need a “good hand” for climbing it. The house is devoloped along the “north face” wall, and it works like a thermal protector that receives air from a geothermal pipe and from a solar chimney. The model shows only a part of the house: the North Face wall. The main intention is to construct the most natural wall as posible. Almost like we cut a natural cliff and we carry it to the land. It is made of basalt stones and projected concrete. Read Less
    Published:
North Face was designed as a protection wall from cold winds. It was built reusing granite masonry from a house in ruins. In the inner facade of North Face wall grows a humid landscape of climbing plants, ficus and palms trees. A south oriented solar chimney illuminates the interior landscape from above.
 
The program is developed between the inner landscape of north face wall and the exterior landscape formed by liquidambars and cedars. The house volume is fragmented to enhance diagonal views of the exterior landscape.
 
The project is opened to south orientation and protected to west one, trying to minimize energy consumption. Eaves and deciduous trees allows optimal sun protection. Inner landscape works as a greenhouse during winter enhancing cross ventilation in summer.
 
The building envelope is formed by multiple isolation layers preventing any cold bridging. An 80 cms  pipe with a total length of 300m is buried along site, working as a Canadian pipe system that allows pre-conditioned air.
Location of Site: El Escorial,Madrid

Design Team:     Félix Toledo Lerín
                              Noelia Somolinos
                              Luis del Rey Cristóbal

Project Type: Single Family House

Site Area: 5100 sm

Built-up Area: 1450 sm

Date of completion: 2015
 
Photographer: Cruzis - Pablo Cruz