• Add to Collection
  • Tools Used
  • About

    About

    collaboration between drawing and photography. www.vandrimmelengriffioen.com
    Published:

Annemarieke van Drimmelen en Anouk Griffioen
 
Samen onderzoeken wij de verbanden tussen fotografie en tekenen. Daarbij blijft onze persoonlijke stijl van verbeelden duidelijk zichtbaar. In onze samenwerking is 'transparatie' naar voren gekomen.Transparantie zou je kunnen opvatten als een mogelijkheid om meer zicht te krijgen, om een vollediger beeld te krijgen. Maar wij zien transparantie in een ander licht: juist doordat je delen van iemand niet ziet, doordat je informatie ontnomen wordt, lijkt het alsof het object transparanter wordt. In de huidige cultuur moet alles zichtbaar worden: alles is dichtbij, alles is close. Deze 'directe' manier van verbeelden suggereert een overzicht en intimiteit. Maar het tegenovergestelde wordt bereikt. De wereld is niet volledig te vatten. En juist door dat transparant te maken, creëer je intimiteit. Je laat de kijker zien dat de werkelijkheid niet volledig te naderen valt, dat er altijd iets ontbreekt. En in dat ontbrekende stuk mag de kijker zelf zijn verbeelding loslaten en betekenissen genereren.   
Met deze insteek zijn we sophie gaan fotograferen en later tekenen. Ook in materiaal keuze is deze transparatie opgenomen.
Sophie heeft een extra laag in dit project gebracht. Door haar 'aanwezigheid' en inleving wordt ze soms onderdeel van haar omgeving en is die transparantie ook in haar zichtbaar