• Add to Collection
  • About

    About

    Think Forward for Alaminut / Burgas Municipality. Reinventing Bulgarian traditions, crafts and symbols.
    Published:
НОВА ТРАКТОВКА НА ОГНИЩЕТО
Създава се удобен кът за консумация за четирима, който включва 
каменна пейка, дървени трикраки столове, метална маса.
 Идентичността на зоната се подчертава от конзолен дървен 
рафт с декорация и възглавници с народни мотиви.
НОВА ТРАКТОВКА НА ЧЕРГАТА
Символите „канатица“ и „маказ“ оформят модерна композиция, като
новата „черга“ се изпълнява от циментови плочи.

ПЪТЯТ НА ПШЕНИЦАТА
Мебелите в търговската зона и облицовката
пред топлите витрини интерпретират растера на диканя /земеделски уред
за вършитба/. Златиста мдф облицовка и две акцентни мелници
правят препратка към златните български жита.

НОВА ТРАКТОВКА НА ДЪРВОРЕЗБАТА
Окачен таван с чамова облицовка и релефна композиция
от характерни мотиви за българската дърворезба.

Проектът представлява идейно предложение за поетапна реновация на кулинарни магазини “Аламинут„, като се стартира с магазина, разположен на ул.„Уилям Гладстон“ 107. Съществуващият магазин е в крайно амортизирано състояние с неугледна метална витрина, отчупени гранитогресни плочи, невъзможност за консумация на място поради нелогично разположение на топлите витрини, частично работещо осветление, таван тип „Армстронг“ на две нива, който отнема от височината на пространството без да е необходимо. В следствие на неподдържаната база магазинът отблъсква нови клиенти, изолира средната класа бургазлии и младите хора.

Идеята на този проект е да се създаде нова визия на цялата верига кулинарни магазини „Аламинут“, с което да придобие идентичност, да подобри своя имидж, да привлече нови клиенти и зададе нови стандарти в сферата на българските
кулинарните магазини. Тази цел се реализира чрез проектиране на пространство, което въплъщава традициите на качествената българска кухня, като в същото време ги осъвременява, за да бъде конкурентоспособно.

Новото пространство се състои от следните зони:
- ТЪРГОВСКА ЗОНА. Зоната предлага пакетиран хляб и характерни български ястия. За да се създаде усещане за качество на предлагания продукт интериорният дизайн интерпретира пътя на храната - от пшеницата, през земеделските уреди за обработката й. Използват се плетени кошове за презентиране на продукти.

- ВЪТРЕШНА ЗОНА ЗА КОНСУМАЦИЯ. Зоната интерпретира характерни елементи от интериора на възрожденската къща, за да изпрати послание за вкусна и качествена традиционна българска кухня. Такива елементи са огнището с паралия и трикраки столове, чергата, резбованият дървен таван.