• Add to Collection
  • About

    About

    The project consisted in the expansion of a 1970’s residence designed first by Gauthier Guité Roy Architects. Nested in a cliff that borders the … Read More
    The project consisted in the expansion of a 1970’s residence designed first by Gauthier Guité Roy Architects. Nested in a cliff that borders the St. Lawrence River, this construcion certainly represented a pioneering achievement at the time. For PARKA - Architecture & Design, the challenge was to conceive a project that both meets the many needs of the occupants while respecting the original architectural work, definitely modern. Despite its obvious architectural qualities, this house presented certain technical and aesthetic challenges. PARKA’s mandate thus stretched from the reorganization of a large part of the envelope to interior design. Among the customers' needs and desires, it was essential to optimize the space and its relationship with the exterior. Hence, the exterior terrace, previously covered by a huge overhang, was transformed into a living space. The slopping roof was modified into a flat one, resulting in a full height space. The new entirely glazed façade allows the occupant to fully enjoy the landscape and let in a maximum of light at the centre of the living room, located on the ground floor. As for the layout, open and flexible spaces were prioritized. Since the clients organise receptions often, the living area is meant as a friendly and adaptable space, with its vast fire place of concrete and glass designed by PARKA. In this open plan, we favoured light and sober colors to create a vast gallery where people can gather and admire this one truly amazing masterpiece that is the landscape. This reception area houses, on one side, the service areas (kitchen, WC) and on the other, the more private areas for the owners, which includes a spacious bathroom where a bathtub stands as the main focal point. The basement, divided into three separate areas, holds the spaces intended for the whole family. The first area right downstairs, is a comfortable and intimate living room where the entire household can gather. The second one, on the west side, is a guest room and the last one, on the east side, is the children suite, consisting of two bedrooms facing a study room. Large sliding doors help converting these three spaces, forming an L-shaped layout, in a larger area entirely designed for younger ones. Read Less
    Published: