• Add to Collection
  • About

    About

    UI, UX design Top 40 Hitlist, Q-music (and other hitlists)
    Published:
Voor de Millenium Top 1000 van Q-music is er in 2010 een nieuw design gekozen.
Voorheen werd deze lijst per honderd nummers tekstueel op de site gezet.

Specifiek is er gezocht naar een snel (de radio-uitzending volgende) pagina die wat meer te bieden heeft dan een 'droge' lijst en die liefst nog wat interactiviteit toe laat.

De Millenium Top 1000 van Q-music wordt samen gesteld uit de grootste hits die in of na het jaar 2000 werden uitgebracht. Dit heeft als voordeel dat bijna alle nummers een videoclip hebben. Een lijst enkel bestaande uit youtube-clips biedt echter te weinig overzicht en zou de echte lijstjes-freaks niet overtuigen.

Dit gaf de volgende mock-up waarbij de centrale tekstuele lijst links en rechts aangevuld wordt door de clips. Om verwarring te voorkomen wordt op beide plaatsen de positienummer, titel en artiest meegegeven. Een video starten kan vanuit de clips en de centrale lijst. Zo kan je snel nieuwkomers of favorieten (her)beluisteren.

Essentieel bij dit ontwerp is echter dat de videoclips gelijk lopen met de centrale lijst om verwarring en verkeerde interpretaties weg te laten. Dit maakt dat ter hoogte van video-clip nr 5 ook de lijst nr 5 te vinden is.
Het oorspronkelijke design van de Millenium Top 1000 waarbij dit systeem voor het eerst werd gebruikt.
Nieuwe nummers die op de radio startte gaven een signaal aan de pagina om een extra nummer vooraan in te laden.

Grafisch is de typische Q-music stijl van toen doorgetrokken en werd een variatie op de hoes van de Millenium Top 1000 gebruikt als achtergrond.

Om de laadtijd van 1000 afbeeldingen te vermijden werden enkel de afbeeldingen van de clips in beeld ingeladen. Hierna laadde de pagina ook al de volgende twee rijen in.
Indien men verder scrollde werden de afbeeldingen ingeladen tot waar de bezoeker scrollde.
Bij de Millenium Top 1000 was het mogelijk om de tekstuele lijst toe te klappen en enkel een muur van clips over te houden. Omdat deze functionaliteit niet veel gebruikt werd en weinig bij draagt is deze niet meer gebruikt bij andere lijsten.
Door de positieve reacties op de Millenium Top 1000 heeft de Top 40 Hitlist kort daarna een nieuw kleedje gekregen. Hier is het ontwerp al wat verder geëvolueerd. Ook de Tiplist, Dance Hitlist (Jim) & Top 40 Hitarchief (Joe fm) gebruiken dit ontwerp nog steeds.
De Q rock 100 2011, 2012 zijn met dezelfde interface ontworpen.
Hier zie je aan de onderkant dat beide lijsten (tekst & clips) elkaar netjes volgen.
Bij Q-music is het sindsdien de standaardwijze geworden om lijsten online te tonen.
Enkel de grafiek wordt bij elke lijst telkens aangepast.
Het Top 40 Hitarchief van Joe fm gebruikt deze interface.
Ook de 'kleinere' lijsten bij Joe fm gebruiken deze interface.
Al ontbreekt tussen deze oudere nummers hier en daar al eens een videoclip.