• Add to Collection
  • About

    About

    How to make an invisible building visible? With people! According to the urban planner Kevin Lynch, some urban landmarks can be seen from a dist… Read More
    How to make an invisible building visible? With people! According to the urban planner Kevin Lynch, some urban landmarks can be seen from a distance whereas others, whose spatial impact is limited, have their place in one’s mind - on the so called mental map. As modern urban development has proved, purely hardware landmarks (high, big, shiny) don’t work unless a software (people’s behaviour) is created along to make the building perform. This project is based on our belief that the success of the future Center for Contemporary Art and Culture lies in putting the place on people’s mental map by means of a network of performing soft elements. Creating places for activities, including functions that are missing from the surrounding area (playgrounds for children and elderly, public toilets, body culture parks, access for people with disabilities etc.) will attract a great variety of people and make the place recognisable and memorable, a place to return. This project proposes a cultural venue with an integrated network of physiological and psychological recreation, where the indoor cultural activities and the outdoor body culture activities complete each other and are treated equally. This type of organization is reflected in the structure of the development: building and landscape complement and transfuse each other, and in-between spaces become significant. The proposal follows the logic of the original construction of the buildings in the site: additive architectural composition + landscape modification. The existing structure, stripped down to the skeleton, is treated as a found object in which new elements are woven. The new topography and communication loops organize the access on the site and entwine the indoor and outdoor activities as a network of interlaced soft elements which will generate a new cultural and recreational hub in the park and central Sofia. Project data: Built area – 971 sq.m. Total built area over ground – 1381 sq.m. Total greenery area – 2240 sq.m. = 46% Read Less
    Published:
Center for Contemporary Art / 2017
adaptive reuse / competition proposal
with GUBAHÀMORI /Péter Hámori, Sándor Guba/ 

This project proposes a cultural venue with an integrated network of physiological and psychological recreation, where the indoor cultural activities and the outdoor body culture activities complete each other and are treated equally. This type of organization is reflected in the structure of the development: building and landscape complement and transfuse each other, in-between spaces become significant.
 According to the urban planner Kevin Lynch, some urban landmarks can be seen from a distance, whereas others whose spatial impact is limited have their place in one’s mind - on the so called mental map. As modern urban development has proved, purely hardware landmarks (high, big, shiny) don’t work unless a software (people’s behaviour) is created along to make the building perform.
This project is based on our belief that the succes of the future Center for Performing Arts lies in putting the place on people’s mental map by means of a network of performing soft elements.