BRIEF

Following the initial research into the principles of ecology adopted within the eco-village environment, it was established that a closed loop system that incorporates the reuse and adaptable recycling of biological products created an environment where there is zero waste. In comparison, the linear system of extraction to disposal in place within current consumerist society, the eco-village residents actively seek to find alternative ways in which an item can be used beyond its original purpose. This research has led to an investigation into how these principles, successful within the eco-village, can be incorporated into a urban environment. 
By adopting these principles of reuse and recycling, I aim to create an architectural response to the issue of waste and provide a solution to address the current problems associated with high levels of consumption and poor recycling rates. 
In particular, I will explore how bulky waste can be reintegrated into society positively and creatively to minimise the potential for fly-tipping and materials entering the waste stream.
CITY SELECTION

The analysis of the recycling rates for each city district in England established that the two major cities within Hampshire, Southampton and Portsmouth both had very low recycling rates. Through further inspection, the primary method of managing waste is through incineration. Due to the creation of energy through the burning of waste, incineration across Hampshire is perceived to positive and so there is minimal emphasis on recycling.
The recycling rate for each local authority is dependent upon three variables:
- Product design
- Consumer actions
- Waste collection system
The rate is determined by the recyclability of products which includes the item itself in addition to the external packaging that contains it, the sorting capabilities of the consumer in coordination with the waste collection system in place by the local authority.
ACCESSIBILITY TO THE WATERFRONT

There exists an inability to experience the waterside within Southampton. This was an unexpected discovery whilst carrying out city analysis as the city’s historical and cultural connection to the major estuary and the River Itchen is well documented.

One of the primary reasons for this disconnection is the dominance of the docklands across the main estuary as only a small opening on the waterfront is accessible to the general public adjacent to the pier. As the economic hub of the city and the county, and centre of trade across the south coast of England, its position and purpose cannot be altered.
Another contributing factor to the disconnection to the sea that exists in Southampton is the placement of a dual carriageway that splits the waterfront and the high street and circulates the main shopping district of the city. Therefore, the minimal attractions located outside of this boundary including the waterfront are difficult to locate and access.
SITE SELECTION

The road formation, industry placement and lack of attraction has resulted in the waterfront of Southampton being highly inaccessible for both visitors and its residents.
Therefore, the specific site location for the proposed building is to be located within one of the available plots across the waterfront, notably along the River Itchen where there is greater potential for public interaction with the sea.