CSOKAY 2 KITCHEN
The owners of this family apartment – located on the Orbán Hill in Buda – envisioned a very special space. 
The kitchen was isolated from the other parts of the flat before, after removing a wall the kitchen became 
the apartments center. We love these kinds of challenges when function, material and shape need to be 
converted into a system together with the ideas of the owner; in order to design and implement a single, 
perfect „subject” – even from a kitchen.
Project: Interior design - Kitchen design
Location: Budapest, Hangya strt.
Duration: 2016
Interior design: Adam Prokai 
Craft design: Előd Halász, Adam Prokai, Horváth Balázs
 
Photo: Perness Norbert, Adam Prokai
THE SHEET
Further speciality of our precious kitchen cabinet is the sheet, made of iron that has been corroded with our own technique, by acids and other methods, thus colored with its own material. We payed special attention to the finishing layer as a 3 year old little girl is living in the flat as well. To this end, we performed experiments, taking care not to change the light and color tone of the sheet. It is illuminated by a built-in Philips LED-system that is giving an atmospheric lighting in the calm hours of the evenings. Due to the quality control, we built in the whole system by ourselves in 2 days.
INSIDE
And now a few words about the realization:

However we also design and construct complete inner cupboard-systems in general, in this case no custom sizes and functions were needed as regards the internal structure. Therefore the inner iron parts of the kitchen cabinet are from IKEA-systems that are perfect considering function and value for money and we like working with them, too. But for all that we imagined the final appearance as a much more exclusive and exciting solution – and the collection of IKEA lacks of it completely: we wanted to design a furniture that is bigger in any aspects with broader units and fits into the scales of the apartment to result in a pure minimalist interior.

The complete worktop and all sides of the kitchen cabinet are made of solid wood, without any additional frames or fixtures, which made its construction even more challenging. During the precise selection of the materials, origin and treatment (natural drying) were the most important criteria as being natural, these materials respond to environmental impacts. The wooden beams have to be produced from trees grown exclusively in the same area, they are practically cut down from next to each other. We produce the elements of the worktop up to 4 m without splices. We select each and every piece one by one and fit them next to each other the way that the wood grains and stems match perfectly. We treat the surfaces with natural materials: oils and wax, in case of furniture we use varnish and if the surface is in direct contact with food – e.g. in restaurants – we treat it according to the food preparation regulations on request. This way the usage of the subject becomes a valuable everyday experience.​​​​​​​

The huge weight of the wood, the minimalist design of the worktop and the sheet that is organic, yet industrial are all part of a system. 

Special thanks to the openness and the impressive, encouraging ideas of our customers that allowed us to create something extraordinary.

Ebben a budai, Orbán hegyen lévő lakásban a tulajdonosok ékes helyet álmodtak meg a konyhának. A korábban elzárt, külön helyiség – egy fal eltávolítása után – központi szerepet kapott.
Nagyon szeretjük az ilyen kihívásokat, amikor funkciót, anyagot és formát kell egy közös rendszerré alakítani a tulajdonosi víziókkal; és akár egy konyhából is egy önálló, tökéletes „tárgyat” álmodni, majd készíteni.

Jöjjön hát pár szó a megvalósításról:

Habár magunk is tervezünk és kivitelezünk teljes belső szekrényeket és rendszereket, ebben az esetben semmi egyedi méretre és funkcióra nem volt szükség a szerkezeteket illetően. Így a konyha belseje és vasalatai, csúszkái az IKEA rendszeréből valóak. Funkciójában és ár-érték arányban tökéletes és mi is szeretünk vele dolgozni. Ám a végső megjelenést egy sokkal exkluzívabb, izgalmasabb megoldásban képzeltük el, ami az IKEA repertoárjából teljesen hiányzik: méretében és minden dimenziójában nagyobb és vastagabb elemeket álmodtunk, amely úgy illeszkedik a lakás arányaiba, hogy végül egy minimalista enteriőrt kapunk.

A konyha teljes munkafelülete és oldalai tömör fából készültek, egyéb fix korpusz és rögzítőpontok nélkül, ami tovább nehezítette a feladatot. Mivel ezek az anyagok természetes szövetek és reagálnak a körülményekre, a precíz anyagválasztáskor fontos szempont volt, hogy a fa természetes szárítást kapjon és a megfelelő helyről származzon. A fa gerendák kizárólag ugyanarról a területről, gyakorlatilag egymás mellől kivágott fákból származhatnak.
A munkapulthoz az elemeket mi 4 méteres hosszig gyártjuk, hossztoldás nélkül. Minden egyes darabot gondosan, egyesével válogatunk ki és illesztünk egymás mellé, hogy a szálirányok és a színezetek megfelelően passzoljanak egymáshoz. A felületeket természetes anyagokkal kezeljük: olajozzuk és viaszoljuk, bútoroknál politúrozzuk és étellel érintkező felületek esetében – vendéglátóhelyeken – étkezési előírásoknak megfelelően felületkezeljük, igény szerint. Így lesz a végeredmény igazi tárgyi élmény minden egyes használatkor.

Büszkeségünk, a konyha további különlegessége az előlap. Vaslemez, amit saját technikával, savakkal és egyéb eljárásokkal korrodáltunk és így saját anyagával festettük meg. A kép felületkezelése elengedhetetlen volt, mivel a lakásban él egy 3 éves kislány is. Így ennek megfelelően kísérleteket végeztünk, melynek eredményeképpen a kép fényértékei és tónusai nem változtak. Ezt a szerkezetbe elrejtett Philips LED rendszer világítja meg, amely így, plusz funkcióval felvértezve, az esti nyugodt órákban atmoszféravilágítást nyújt. A minőségbiztosítás miatt az egész szerkezetet mi magunk építettük be 2 munkanap alatt.

A nagy fa tömeg, a pult minimalista arányrendszere és a mélyre rejtett organikus, de mégis indusztriális előlap egy szerves egészet alkot.



Külön köszönjük az ügyfeleink nyitottságát és inspiráló, izgalmas vízióját, mely lehetővé tette, hogy különlegeset alkossunk.
Translation by Eva Ömböli
Working hard in the top view of Budapest .... priceless!
CS2 // KITCHEN DESIGN // 2016
25
1982
0
Published:

CS2 // KITCHEN DESIGN // 2016

25
1982
0
Published: