50 Years of Ethnographic Museum of Istria
3543
138
11
Add to Collection
About

About

We were commissioned to design the concept for MEMOBOX - an exhibition commemorating fifty years of ethnography in Istria. The idea behind MEMOB… Read More
We were commissioned to design the concept for MEMOBOX - an exhibition commemorating fifty years of ethnography in Istria. The idea behind MEMOBOX was to create a space that reminded of a small Istrian white-stone village, where the visitors would have to walk around and discover the exhibits for themselves. They would have to look up, crouch down, look inside the boxes and behind them, as anything could be of importance. Additionally, the exhibits in storage are kept inside boxes so that was a nice connection as well- get them out of boxes, show them to the world. Green is the brand color of Istria and the bright hue was chosen to liven up the dull interiors and to make exhibits really stand out. Read Less
Published:
50 Years of Ethnographic Museum of Istria
Exhibition design, visual identity
 
We were commissioned to design the concept for MEMOBOX - an exhibition commemorating fifty years of ethnography in Istria. It would take place in a pictoresque museum situated in the castle of a small Istrian town of Pazin.
 
To get younger generations into museums, the spaces these days have to be visually attractive and conceptual. Gone are the days of plain glass shelves placed in a row. This exhibition needed to be fun and interactive.

The idea behind MEMOBOX was to create a space that reminded of a small Istrian white-stone village, where the visitors would have to walk around and discover the exhibits for themselves. They would have to look up, crouch down, look inside the boxes and behind them, as anything could be of importance. Additionally, the exhibits in storage are kept inside boxes so that was a nice connection as well- get them out of boxes, show them to the world.

Green is the brand color of Istria and the bright hue was chosen to liven up the dull interiors and to make exhibits really stand out. Exhibition included a projector, computer screens, backlit photographic boxes and a large wall chalkboard for visitor messages.
 
After designing the concept of the exhibition space and visual identity, we actually moved our office here for a week before the opening to make sure everything goes as planned.
 
Art Direction/Design: Igor Manasteriotti, Mia Marić
Architectural support: Ivo and Ljiljana Manasteriotti
 
Designed with pride by M∞M
First room
First room
Photographic wall - some photos are backlighted
Second exhibit room
Chronology
Exhibit on a green background
Exhibits on a green background
Exhibit on a green background
Flyers
B1 Poster
Billboard
 
A few photos of construction process
The castle in which the exhibition is held
Boxes
Preparation of boxes
Construction of the middle "island" in the second room
Construction of the photographic wall
Construction of the entrance installation