Save the ocean - T-shirt project
Processbeskrivning

Uppgiften min klass fick var att tillverka en t-shirt, som skulle ha ett budskap som var kopplat till organisationen The Perfect World Foundation’s arbete med att bevara havet.

När jag skulle välja vilket problem jag ville arbeta med bestämde jag mig för att fokusera på överfiske, speciellt utrotningen av hajar. Jag valde det här problemet för att jag ville uttrycka min åsikt; att det är fel att behandla djuren på de sätt som görs idag. Dessutom att det är känslokallt och väldigt onödigt att bara ta vissa delar av fiskarna och sedan slänga ut dem i havet för att dö.

Innan jag valde problem så började jag däremot skissa alla idéer jag kunde komma på. Därför så inriktar sig alla mina tre idéer in sig på olika problem.

Mina tre bästa idéer:

Idé 1:

Den här idén handlade om skräpet, speciellt plasten, som kommer ut i vattnet. Min idé handlade om att det skulle vara en hand som släppte en plastflaska ner i vattnet och att det på botten av havet skulle finnas massor av olika produkter av plast. Den här bilden tror jag däremot lätt skulle kunnat bli rörig.

Idé 2: 
Den här idén gillade jag. Den ska illustrera ett “oljemonster” i form av möjligtvis en haj som dödar allt i sin väg. Oljan tänkte jag skulle komma från en oljeplattform eller ett oljefartyg. Även den här idén trodde jag skulle vara svår att göra i illustrator så den passat för ett t-shirttryck och därför valde jag att istället ha den här idén som en av mina idéer inför konstverket vi ska göra inom samma område. 

Idé 3:
Det här var den idén jag valde. Jag valde den här idén för att jag kände att det var den idé jag kunde visualisera bäst och som passade för ett t-shirttryck. Den var enkel och jag tyckte den hade en potential för att kunna bli stilren.
Under arbetets gång har jag gjort lite små förändringar. En av förändringarna, eller rättare sagt tilläggen, var att jag skapade en bild på baksidan av t-shirt:en, på en haj utan hajfena. Hajen utan hajfenan var egentligen den del av arbetet jag jobbade med mest. 
Från början så såg det bara ut som en vanlig haj utan hajfena men sedan så började jag bara spontant prova att redigera hajen på lite andra sätt.
Tillslut valde jag detta sättet:
Det jag ville förmedla var delvis att hajarna successivt blir färre och tillslut kommer försvinna. Därför ska det se ut som om hajen på bilden försvinner. Men jag ville även att bilden skulle ses som intressant att kolla på, och därför valde jag att göra den lite annorlunda.

Som jag skrivit tidigare så får jag delvis fram budskapet genom hajen på baksidan, men även genom hajfenan på framsidan. Dessutom förstärker mitt citat på framsidan, i kombination med hajfenan, budskapet. Citatet (argumentet) som står på framsidan är: “Enough is enough”. Jag har dessutom ett citat på baksidan som lyder: “Help us save what’s left, before it’s too late”.

En av utmaningarna jag stötte på under det här arbetet var att jag inte visste hur jag ville utveckla min idé. Från början hade jag bara själva hajfenan och citatet på framsidan som idé. Det här löste jag genom att skapa en haj utan hajfena och ännu ett citat på baksidan av t-shirt:en. Jag tyckte det även var svårt att göra budskapet tydligare, på ett smart sätt, utan att göra så bilden ser förvirrande eller så man inte kan fokusera på det viktiga.

Jag tyckte även det var svårt att illustrera hajfenan så att den såg verklig ut. Det här försökte jag lösa genom att bland annat lägga till vågor.

Något jag hade kunnat provat ifall jag haft mer tid hade varit att lägga till lite av hajen på framsidan av t-shirt:en, istället för vågorna. Ungefär så här:
Däremot hade det här kunnat bli lite rörigt och citatet, på framsidan, hade kanske inte blivit lika tydligt. 
Jag har lärt mig att det ibland kan bli bättre att använda en enkel idé men att det är viktigt att veta att man kan och hur man kan utveckla den. Jag har även lärt mig mer om hur man jobbar i illustrator.
Av: Andrea Berggren
Save the ocean - T-shirt project
1
27
0
Published:

Save the ocean - T-shirt project

Save the Ocean - T-shirt project
1
27
0
Published:

Creative Fields