Save the ocean project

Problemet jag valt att fokusera på är överfiske och den utrotning av arter som det kan leda till. Fortsätter man att fiska som i nuläget så kommer ekosystemet att drabbas, vilket leder till att fler arter dör ut.
Jag valde därför att använda mig av en hammarhaj som en symbol för detta, då den delvis är så karaktäristisk i sitt utseende- därmed lätt att känna igen och delvis på grund av det plågsamma hajfisket som pågår.

Ideer:
1. I min första idé, tänkte jag ha en lite mer helhetsbild där jag skulle inkludera en fabrik samt någon form av storstad i bakgrunden som smutsar ner, som då skall visa hur det påverkar djuren i havet. Denna kändes för rörig och jag tyckte inte den funkade som symbol, så jag valde att bort denna.

2. I den här idén har jag någon form av havsvarelse- senare, när jag börjat arbeta i illustrator bestämde jag att det skulle vara en haj, som fastnat i ett fiskenät, bakom har jag gjort som en ring/bubbla, som skall föreställa havet och ovanpå det en text där det står: “ This is NOT how it should be”, där jag syftar på att man inte bara kan “massfiska” utan att tänka på konsekvenserna. Det är inte bara fiskarna man fångar som drabbas, utan alla levande varelser runt om drabbas också när man rubbar ekosystemet.
Detta är den idé jag valde att gå på. Den är simpel men har samtidigt ett tydligt budskap. Tyckte också att den funkade väldigt bra som symbol och tröj-tryck med ringen i bakgrunden.

3.  Koraller som står bredvid varandra där jag tänkt lägga till en “fade-ad” effekt. Detta skall då symbolisera hur korallen långsamt dör ut, den första bilden visar när den mår som bäst och den sista när den är helt död, allt däremellan visar själva “nedbrytningsprocessen”. Denna ideen tycker jag är väldigt viktig och relevant då korallreven håller på att dö ut och om de dör ut, drabbar det mer eller mindre hela havet.

För att få fram mitt budskap valde jag då att använda mig av haj-bilden för att symbolisera det brutala hajfisket, men också hela havs-livets utsatthet, eftersom det är en art som är utrotad p.g.a. detta. Därefter la jag till ett nät som “slingrar” sig runt hajen i ett sätt att visa att den sitter fast och plågas. Jag ville också att man ska se den lite underifrån och i en vriden “pose”, dels för att få fram lite mer 3D effekt och en känsla av att den kämpar för sitt liv, men också för att jag tycker den ser mer sårbar ut när man ser undersidan, lite som att den blottar sig. Döda fiskar flyter ju upp och ner..

Det som jag tyckte var svårast inom detta arbetet var nog att försöka få slutresultatet att likna idén jag hade i huvudet så mycket som möjligt. I och med att illustrator är nytt, fann jag det svårt med detaljerna. Denna utmaning var inte något som jag direkt löste, utan snarare något som jag försökte med så bra jag kunde, genom att t.ex förenkla detaljer om det var något som var lite för svårt för mig.
En ytterligare utmaning jag stötte på under arbetets gång var att bestämma i tid vilken skiss jag skulle arbeta vidare med. Hade svårt att bestämma mig om jag skulle arbeta med korall-bilden eller haj-bilden, vilket gjorde att jag kom lite efter rent tidsmässigt och kände mig stressad. I framtiden skall jag se till att vara lite mer bestämd så att jag kan börja på en gång, vilket kommer ge mig mer tid.
Har lärt mig att arbeta lite mer djupgående med illustrator, blivit vanare med systemet samt vilka tools som passar bäst till olika sammanhang.
Save the ocean project
3
28
0
Published:

Save the ocean project

Save the ocean project
3
28
0
Published:

Tools

Creative Fields