Add to Collection
About

About

this project is imaginative.
Published:

This is another idea for reconstructing the old, former building of the Serbian shipping company.
I really like this object and I think it has so much potential. I guess that is why I keep using it for my school projects. 

People almost always try to preserve the existing building when they are reconstructing it. In this case we made an inversion. We wanted to repeat the external facade inside the building, a so-called green facade with small changes in order to obtain the diversity of the internal space. The meaning of this intervention is that eventually the old facade will completely dissolve, and a new facade with the previously known face will remain in place. 

The stratification of the facades is also interesting. Each of them has its own relationship with the environment. The existing facade is interacting with the city and its surroundings, because the neighboring buildings are in the same style. 

Between the old and the new facade there is enough space left for walking so that visitors experience full interrelation between the the old and the new facade. That experience is enhanced with the green panels that are covering the new facade. In that same passage there's a staircase that leads down to the basement where the exibition space is. You can also use the new object as an exibition space, but you can only use it in the summer whereas the basement space can also function in winter time.

The object has no roof and the new object doesn't have a roof as well. Interior space is designed in layers, with several levels on each floor. Entering the central courtyard you feel like you are in an atrium. The atrium is designed as a "place of encounter". Levels are made around the courtyard. As you begin to climb and look at the work exibited, you slowly climb to the top where you exit and go downstairs around the new object, through the second layer of the building.