• Add to Collection
  • About

    About

    Nowoczesny ogród żwirowy z dużym dwupoziomowym tarasem i czerwonymi akcentami.
    Published:
OGRÓD ŻWIROWY | KOMORNIKI
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Fot. Tomek Ciesielski www.bankfoto.net
Prywatny ogród w strefie podmiejskiej,  działka o powierzchni 800m2 ma nieregularny kształt. Zgodnie z życzeniem właścicieli powstał tu ogród żwirowy.
Czerwień jest ulubionym kolorem właścicielki. Odważna kolorystyka i kształty zostały zestawione ze spokojnym tłem. Część kompozycji utrzymana jest tylko w zieleni. Zielone zestawy roślin eksponują budynek od wejścia i tworzą przestrzenne strukturalne kompozycje na bocznych wąskich i skośnych przejściach.

Ścięty narożnik jest praktycznie niezauważalny dzięki zielonej, monochromatycznej kompozycji rabaty . Wielowarstwowa zielona konstrukcja z zimozielonych sosen i jałowców oraz traw i funkii dodaje rabacie objętości i potęguje efekt trójwymiarowy. Uwaga została skupiona na akcentach: sekwencji donic, drzewach wyeksponowanych w centrum wnętrza ogrodowego i betonowych formach podkreślonych mocnym kolorem.
Na obrzeżach salonu ogrodowego powstały podniesione rabaty. Kamienne donice wypełniają mieszane kompozycje krzewów i bylin.
Brak trawnika rekompensują małe „murawy” bylinowe, oraz efektowne trawy rabatowe i byliny o trawiastych liściach.
Komunikację w żwirowej „podłodze” ułatwiają pasma nawierzchni z kostki w identycznym kolorze.

Wielopniowe katalpy posadzone w prostokątnych ramach z liliowców subiektywnie dzielą salon ogrodowy, dzięki temu stał się on wieloplanowy. Od południa i zachodu słońce podświetla korony i buduje nastroje: ciekawy efekt światłocieni.
Elegancki, dwupoziomowy taras otoczony zielenią to wygodna i intymna przestrzeń do odpoczynku. Jedno z drzew  wkomponowane w taras zapewnia cień od zachodu.