• Add to Collection
  • About

    About

    Small, but located in a great location (the Wawel) apartment in Krakow has been designed functional, modern. Language articulation aesthetic is c… Read More
    Small, but located in a great location (the Wawel) apartment in Krakow has been designed functional, modern. Language articulation aesthetic is compact and minimalist, and space layout clear and tailored to the needs of the client. The interior is dominated by white complemented with wood ash and black skeleton shapes levitating in space, which organize and emphasize the elements of the composition. The whole composition is completed freestanding furniture known and respected manufacturers. project: 2015 implementation: Ongoing by MUS ARCHITECTS More http://musarch.pl/ Read Less
    Published:
WAWEL APARTMENT
Small, but located in a great location (the Wawel) apartment in Krakow has been designed functional, modern.
Language articulation aesthetic is compact and minimalist, and space layout clear and tailored to the needs of the client.
The interior is dominated by white complemented with wood ash and black skeleton shapes levitating in space, which organize and emphasize the elements of the composition.
The whole composition is completed freestanding furniture known and respected manufacturers.


project: 2015
implementation: Ongoing
author:
MUS ARCHITECTS

Bazą i celem interwencji projektowej jest mieszkanie, mieszczące się w odrestaurowanej starej kamienicy położonej pod Wawelem, w Krakowie.
Lokal jest nieduży, ma powierzchnię 46m2, ale wysokość 330cm w świetle pomieszczenia pozwoliła myśleć o lokalnym nawarstwieniu funkcji użytkowych i stworzeniu antresoli. Analizując wymagania i tryb życia klienta uznaliśmy za celowe maksymalizowanie otwartej przestrzeni dziennej (salon) i stworzeniu sypialni na antresoli, ponad pasem wejściowym mieszkania.
W przestrzeni mieszkania wydzielono zatem strefy: wejściową z holem, kuchnią otwartą na salon i jadalnię, łazienkę oraz wydzielony pokój dzieci . Strefę sypialni powyżej (nad wejściem do mieszkania, kuchnią i łazienką) na antresoli podzielono na sypialnię główną (wydzieloną z przestrzeni salonu) i sypialnię dzieci (dostępną z pokoju dzieci). Warto zaznaczyć, iż z uwagi na tryb życia rodziny Klienta mieszkanie nie jest użytkowane na co dzień, a jest głownie „własną przystanią”, punktem spotkań, jednym z miejsc w przestrzeni życiowej klienta i jego rodziny.

Dzięki przyjętej aranżacji przestrzeni mogliśmy na małej powierzchni wypełnić pożądany plan funkcjonalny klienta i jednocześnie zachować przestrzenność strefy dziennej, otwierając się na niewątpliwe atuty miejsca – wysokie wnętrze, atrakcyjny balkon i duże okna oraz to, co znajduje się na zewnątrz domu.
Mieszkanie zostało zaprojektowane funkcjonalnie i nowocześnie. Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny, a układ przestrzeni czytelny i dopasowany do potrzeb zleceniodawcy.

We wnętrzu dominuje biel uzupełniona drewnem jesionowym i czarnym szkieletem brył lewitujących w przestrzeni, które porządkują i akcentują elementy kompozycji. Całość kompozycji dopełniają wolnostojące meble znanych i cenionych producentów.