“Bokrijk ondersteunt met zijn kennis, expertise en vakmanschap de ideeën van vandaag en morgen en heeft alles in huis om het ‘vaklab’ voor vernieuwing, inspiratie en co- creatie te zijn. Geënt op het verleden, lieten 10 ontwerpers zich inspireren om een hedendaags object te ontwerpen en zullen het presenteren op Interieur Kortrijk. Dat bevestigt mij op de ingeslagen weg verder te gaan en Bokrijk verder te ontwikkelen tot een  plaats  waar  heden, verleden  en  toekomst perfect samenvallen”, aldus gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van vzw Het Domein  Bokrijk, Igor Philtjens.
BKRK/vakmanschap in Bokrijk

Bokrijk is een plek waar het erfgoed van gebouwen, objecten, overgeleverde gebruiken van het Vlaamse plattelandsleven reeds 60 jaar  wordt  geconserveerd.  Maar  het  is  al  lang niet meer een synoniem voor een ‘gestold verleden’. Bokrijk is uitgegroeid tot een groots park met een museum, een speeltuin, een arboretum en een uitgebreide publiekswerking. Recent is een herpositionering  ingezet  met  reeds  verschillende  voor het publiek opengestelde museale projecten:  ‘De  Smidse’,  een  vernieuwde  ‘Speelschuur’ en ‘De atelierschuren’. Momenteel  worden  de  voorbereidingen  getroffen om ‘Superette Bokrijk’, onder leiding van Kobe Desramaults, vanaf volgend voorjaar in   het museum te vestigen. De sleutel voor deze transformatie is de relevantie van  het erfgoed voor vandaag en de toekomst duidelijk maken. Dit door de gebouwen, objecten, hun makers en de bezoeker van vandaag op nieuwe manieren met elkaar in contact te brengen. Bokrijk als collectie is een schatkamer, een inspirerende voedingsbodem, een drager van tradities die steeds opnieuw vertaald en  gebruikt kunnen  worden, dan  pas blijft het erfgoed levend en   aanspreken.
Aan de hand van zowel thema’s als toekomstige presentaties zal de  bezoeker  deze  nieuwe aanpak de komende tijd ontdekken. De focus ligt op hedendaags vakmanschap. Nieuwe projecten en producten die het verleden als inspiratie  nemen,  inventief  met  beeld, materiaal en maakproces omgaan is het doel. Eigentijds en relevant zijn hun eigenschappen. Dit moet de nieuwe ‘brand’ worden: vandaar  de  naam  bokrijk  brandmerkt (BKRK).
Bokrijk stelde voor dit project architect-ontwerper Bart Lens als curator aan. Onder zijn deskundige begeleiding werden enkele nieuwe projecten opgezet. Eén hiervan wordt voor het eerst op de Internationale Interieur Biënnale van Kortrijk voorgesteld.


BKRK/vakmanschap in Kortrijk

Operatie BKRK kiest twee leiddraden voor zijn hedendaagse interventies: authentiek vakmanschap en ambachtelijke kwaliteit. Ze zijn overigens  de  typische  eigenschappen van wat Vlaamse ontwerpers en producenten van vandaag kenmerkt. Ze zitten in het      DNA van onze cultuur en houden een vorm van respect voor natuur, materiaal en het  leven in.

De ontwerper/kunstenaar/vakman staat centraal. Het product: object, kunstwerk, idee  of filosofie zijn uitingen van overgeleverde kennis en een creatieve geest.

Het eerste programma, tegelijkertijd de lancering van ‘BKRK- bokrijk brandmerkt’, is de thematische en jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor  jong  talent,  opgestart  in  2014.  Inmiddels kwamen leder, keramiek en hout aan bod. We presenteren op Interieur deze originele,  duurzame  en  budgetbewuste ontwerpen.

Een tweede initiatief omvat de herinrichting van het Kasteel van Bokrijk. Vandaag wordt  het kasteel gebruikt als vergader- en ontmoetingsplek. Lens wilde  ‘bedenkers’  en  ‘makers’ samen laten werken aan een gezamenlijk project. Tien ontwerpers krijgen de opdracht een hedendaagse invulling of object voor het kasteel te ontwerpen. Inmiddels  zijn er vijf geproduceerd die we op de interieurbiënnale presenteren.. De voorstellen inspireren zich op bestaande collectiestukken van het openluchtmuseum van Bokrijk en houden een duidelijk verband met gebruiksvoorwerpen van vroeger. Opnieuw zijn vakmanschap, een eerlijk maakproces en een eigentijds beeld de inzet.

Bijkomende informatie:

Bart Lens, curator ‘BKRK –  bokrijk  brandmerkt’

Bart Lens is architect en productontwikkelaar. Afgestudeerd in 1982 werkt hij aanvankelijk bij verschillende architectenbureau’s. In 1995 start hij met een ontwerppraktijk LENS°ASS. Tot zijn realisaties behoren interieurinrichtingen, woningen, winkels, galeries, industriële complexen en woonerven. Hij ontwierp reeds tal van gebruiksvoorwerpen waarvan er diverse in productie en op de markt verkrijgbaar zijn.

De ontwerpen, architectuur maar ook de objecten, getuigen  steeds  van  een pragmatische, realistische aanpak van de opgave gekoppeld  aan  een  grote  aandacht voor het materialiseren. Alle ontwerpkeuzes staan in functie van  een  bepaalde sfeer die  hij nastreeft. Architectuur en objecten zijn geen  aankleding,  maar  een  wezenlijk onderdeel van een totaliteit van de omgeving. Kunst  is  daarbij  de  grootste inspiratiebron.

Bart Lens was docent aan het CAD in Ukkel, voor de richting architectuur en gastdocent Atelier aan de KULeuven Campus Sint-Lucas Gent en Brussel sinds 2004.

Sinds 2014 is Bart Lens curator van Bokrijk. Zijn ambitie is om vakmanschap opnieuw te honoreren en het maatschappelijk relevant te maken. Startend vanuit kleine producten   wil hij een onderzoek op de ruimere schaal van het domein Bokrijk doorvoeren: de ambachten inzetten voor nieuwe ontwerpen, hedendaagse architectuur, eerlijk voedsel, een andersoortige communicatie en een beleving inzetten.


Presentatie objecten De O-binder, leder
Margot Declerck, BKRK laureaat 2015

De kabelbinder is een eenvoudig ontwerp gemaakt uit een reststukje leder, met een vernuftige verbinding. Het product verbindt ambacht met innovatie en technologie. Het     is ontstaan uit een hedendaags praktisch probleem: het samenhouden van allerhande kabels. In zijn praktisch nut bewijst het zijn    relevantie.


No-spoon, espressokopje keramiek
Stijn Schauwers, BKRK laureaat   2015

Dit walsend espressokopje heeft een bolle onderkant en een dubbelwandige  opzet.  Vingers worden niet verhit door de koffie en de koffie koelt niet af door de vingers. Traditioneel kleidraaien op een schijf, het maken van een mal en glazuren leverden niettemin een verrassend functioneel en eigentijds kopje    op.


Schilmesjeshouder, hout
Steven  Gauberg, BKRK  laureaat 2016

Het object is een vernuftig klein en nuttig voorwerp: een beschermhouder voor  een  scherp mesje. Het vergde de beste vaardigheden in houtbewerking. Gauberg kent alle knepen van het vak en experimenteert en perfectioneert technieken in het massief houtwerk. Handmatig werk en ‘het in de vingers krijgen’ van het vakmanschap zijn  cruciaal. Dit zit ook in het houdertje: de vezelrichting in beide delen loopt quasi perfect door.


KistKast, massief eik en olie, 2016
Casimir

De kist was een van de eerste meubelen van de mens; een mobiel en langwerpig opbergmeubel dat mee kon verhuizen. Door de eeuwen heen transformeerde de kist tot kast; de functie bleef, maar het gebruik en het aanzicht veranderden. Het deksel werd deur, de schotten werden leggers. De ‘KistKast’ heeft 8 poten en behoudt zowel het horizontale aspect van de kist als het verticale van de kast.


LangeTafel4, eik en olie, 2016
Casimir

De tafel was in oorsprong geen vast meubel, maar werd opgesteld wanneer er nood aan was. De Egyptenaren verstopten de tafel onder hun bed, in de Middeleeuwen stond het tafelblad vaak tegen de muur en was de onderzijde vaak de drager van een schilder-/kunstwerk. ‘LangeTafel4’ is zo’n mobiele, polyvalente tafel. Het kunstwerk aan de onderzijde is van Stefan  Peters.


Tafel-schilderij, verf op leder en eikenhout
Stefan Peters

De basis van dit werk is een schilderijenreeks 'Sliced series', waarbij het geschilderde beeld letterlijk versneden wordt  in  verticale  stroken.  Deze  stroken  opgesteld  als lamellen beïnvloeden het beeld en geven een  nieuwe  ruimtelijkheid.  De  ingreep  biedt veel mogelijkheden voor samenwerking met andere disciplines zoals design, beeldhouwkunst of architectuur. Het ‘Tafel-schilderij’ is een prototype van een 4 meter lange tafel op schragen. Net zoals oude tafel-schilderijen kan dit meubel gedemonteerd   en als schilderij opgesteld worden. Dit is een eigentijds onderzoek van de landschapsschilderkunst of hoe non figuratief schilderen toch een suggestie van het landschap kan oproepen.


BKRK stoel, massief eikenhout en gepoedercoat metaal, 2016
Studio Segers (Bob en Wim Segers)

Studio Segers ontwerpt een eerlijk meubel dat de tand des tijds kan weerstaan. De driepotige archetypische ‘BKRK stoel’ met rugsteun is stapelbaar. De poten zijn opgebouwd uit ronde massief eiken onderdelen. Zitvlak en rug zijn eveneens  samengesteld uit massieve delen. De connectie van zitvlak  en  poten  wordt  gemaakt  door een metalen deel dat verwijst naar de opbouw van gereedschap. Deze stoel vraagt  om vakmanschap, dit is geen industrieel   product.
BKRK stoel
One day the hunter becomes the prey, massief populier, 2016
Frits Jeuris

De sculptuur is geïnspireerd op de jachtkamer met zijn trofeeën. Jeuris speelt met begrippen als “de ultieme jager, heerser, kasteelheer, bouwer, terrorist?” Dit  laatste  woord brengt ons weer helemaal in het nu. (heden) “Wie is nu jager of prooi? Wat jaag jij  na in jouw leven?”
Hoe dan ook “one day we all become the   prey”(toekomst).
One day the hunter becomes the prey
Dweiltapijt, 4x3m, 100% pure wol, vlakweven, producent: Belca
Davy Grosemans – das ding

De dweil is misschien wel het nederigste product ooit vervaardigd. Een stukje textiel,  enkel goed genoeg om vuil en smerigheid mee op te kuisen. Na gebruik bergen we het    ver weg op in het poetshok, licht   uit.
Bij nader inzien is het wel een mooi ding en niet zo banaal als we denken. Het is zonder dat we het beseffen een icoon van het Belgisch design. De dweil is in België al een eeuw lang populair in het huishouden. In de jaren 1950 begint textielfabrikant De Mandel dweilen en vaatdoeken te weven met een streep in de nationale kleuren. Zijn succesvolle idee van de driekleur wordt al snel door anderen overgenomen. Vandaag produceert enkel nog één Belgisch bedrijf dé Belgische dweil.
Het dweiltapijt is dan ook een ode aan  de  machtige  Vlaamse  textielnijverheid  van  weleer, evenals een eerbetoon aan een banaal maar mooi product. Een uniek stuk, op ambachtelijke wijze geweven door één van de laatste tapijtproducenten in België.
Bokrijk
Published:

Bokrijk

BKRK - Vakmanschap in Bokrijk

Published:

Creative Fields